Respecte

Obrint Pas

Terra

Vas córrer amb nosaltres, no vas poder escaparofegat per les flames i el teu propi estat. Carrers de la misèria, els carrerons del món, allà on la teua vida, val menys que un segon. Vas caure estès a terra, no et vam poder ajudar,tota la vida condemnats a ser ignorats. No teníem res més, només pedres i cors, l'única arma que ens quedava... Només pedres i cors.Per defensar, per decidir la forma de viure, viure i existir. La nostra veu i els nostres cors lluitant per la terra i per un altre món. Vas caure al precipici d'un món globalitzat, polítiques del somni multinacional. Carrers de la vergonya, carrers del primer món, allà on les dissidències son carn de canó. Vas córrer espantat, vas cridar sense por paraules d'amnistia, respecte i amor. No teníem res més, només pedres i cors, l'única arma que ens quedava... Només pedres i cors.Per defensar, per decidir...

... paraules al cor

"La nostra veu, els nostres cors, lluitant per la terra, per un altre món"... "La voz de los sin voz"... Mons. Romero.Oscar Romero, arquebisbe de San Salvador. Assassinat el 24 de març de 1980 per forces de l'exèrcit de El Salvador durant una eucaristia. Romero havia esdevingut la pedra i el cor de tots aquells que no tenien cap més arma per lluitar contra la pobresa, la injustícia i la repressió a la que estaven sotmesos per la dictadura militar i econòmica de El Salvador.Pedres i cors... acció i amor. Acció des de l'amor al pobre i des del pobre. Amor al poble que era el mateix Crist crucificat. L'acció de Romero fou la paraula, la denúncia profètica davant del món. L'amor que sentia pel seu poble el va dur a l'acció directa, a "cridar sense por paraules d'amnistia, respecte i amor". Tocant el nas:Necessitem profetes? Podem ser "profetes"?Em mou l'Amor en la meva Acció? Quines pors no em deixen "defensar i decidir"? Quines són les meves "Pedres"? Són per lluitar per un món millor?

La darrera homilia

"Yo quisiera hacer un llamamiento de manera especial a los hombres del ejercito, y en concreto a las bases de la Guardia nacional, de la policía, de los cuarteles: Hermanos, son de nuestro mismo pueblo, matan a sus mismos hermanos campesinos y ante una orden de matar que dé un hombre, debe prevalecer la ley de Dios que dice: ¡NO MATAR!... Ningún soldado está obligado a obedecer una orden contraria a la ley de Dios (...) La Iglesia, defensora de los derechos de Dios, de la ley de Dios, de la dignidad humana, de la persona, no puede quedarse callada ante tanta abominación. Queremos que el gobierno tome en serio que de nada sirven las reformas si van teñidas con tanta sangre... En nombre de Dios, pues, y en nombre de este sufrido pueblo cuyos lamentos suben hasta el cielo cada día más tumultuosos, les suplico, les ruego, les ordeno en nombre de Dios: ¡Cese la represión!"Mons. O. A. Romero, homilia del 23 de març de 1980 (es assassinat el dia següent)