Bis eleccions i objectiu pau

Si avui repasso l’actualitat i em poso en actitud d’escolta davant la realitat que vivim, una pregària s’eleva des del meu cor per dues temàtiques especialment, malgrat no són les úniques dels titulars informatius: la propera convocatòria electoral i el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna.

En menys de dos mesos haurem viscut dues crides a les urnes, el que val a dir dues precampanyes i campanyes electorals i això fa que les propostes polítiques i els programes electorals omplin cada dia les pantalles i… si només fos això…! També s’omplen de retrets i de jocs d’aliances que sovint porten decepció entre els ciutadans. Per aquest cantó, m’uneixo a la reflexió i a la pregària de l’Anna Ubach en la seva entrada Eleccions de fa unes setmanes.

No soc una analista ni una experta en política internacional, però és cert que els últims dies s’han viscut moments de gran incertesa a Rússia i de retruc a l’evolució de la guerra a Ucraïna. Podria semblar que certes actuacions portarien a un final més ràpid del conflicte, però també podria haver estat una complicació de la situació, generant més focus de violència en nous territoris. La situació és molt feble i inestable.

Jo em pregunto: què vol dir “guanyar la guerra”? Què significa la “victòria”?

Al meu parer, superficialment, al final una part serà la vencedora però, anant en profunditat, no hi ha guanyadors en un conflicte bèl·lic, només n’hi ha perdedors. El gran perdedor és el gènere humà, són les persones, els ciutadans, les famílies, els infants...

Encara que existeixi el dret a la defensa, crec fermament que el camí per arribar a la pau, no és el de dotar-se d’armament fins a les dents. Això conduirà a una aparent pau, aconseguida amb violència i sense fonaments, que pot continuat alimentant l’odi al cor de les persones i dels pobles fins a un nou esclat. Les eines per aconseguir la pau seran només pacífiques, no violentes: diàleg, escolta, mediació.

La meva pregària cada nit és per la pau a tota la terra i al cor de cada ésser humà; perquè s’acabi la guerra a Ucraïna i totes les guerres oblidades que hi ha al món; pel desarmament i perquè ningú es faci ric negociant amb eines de mort. Amén.