Sobre Fòbies antireligioses (manifest)

Dijous passat el Grup de Treball Estable de Religions (GTER) i el Consell Interreligiós de Catalunya van presentar el manifest Fòbies antireligioses. Drets i límits de la llibertat d’expressió per cridar l’atenció sobre una realitat que augmenta al món i també a casa nostra.

Vull pregar perquè accions com aquestes ajudin a construir una societat més madura, on el respecte i no la crítica fàcil, sigui la manera com ens expressem amb llibertat. Que el respecte formi part de la nostra manera de fer i no ens deixem arrossegar pel corrent d’opinió dominant, cridant com fa 2000 anys: “Crucifiqueu-lo!”.

Prego per tots nosaltres, quan tenim actituds de desprestigi de les opinions i de les creences dels altres. Dona'ns Senyor, un cor obert a la diferència, un cor humil que ens ajudi a estimar. Permet, Senyor, que abandonem les nostres seguretats i les nostres pors i ens deixem omplir de la teva mirada de tendresa i d'amor cap a tothom.

Que quan ens sentim perseguits siguem capaços també de pregar pels qui ens persegueixen, pels qui ens volen mal; de posar aquesta situació en mans teves, de sentir-nos propers a tu, Jesús, que carregues la creu i mires amb estimació els qui et persegueixen.

També vull pregar per les persones que són menystingudes o discriminades per causa de la seva religió. Dona'ls, Pare, força, coratge i pau de cor. Que sentin el teu suport, i que la força de l'Esperit els mantingui serens i amb confiança, especialment en els moments de por i angoixa.

Per tots aquells que estan ressentits amb la religió. Perquè l’han patit, o perquè s'hi aproximen de manera superficial. Que pugui fer-se justícia i puguin reconciliar-se de cor amb el que els ha ferit. Pels qui pensen que la religió és una cosa del passat, que puguin obrir-se a la teva presència.

Per les religions, que ens ajudin a ser més humans i més propers. Que la recerca de la perfecció no ens deshumanitzi. Que entenguem que és lícit curar en dissabte i que l'accent és en la misericòrdia.

Per la llibertat d'expressió que tant ha costat de guanyar; per tots aquells que lluiten per aconseguir-la encara, que no la banalitzem ni en fem un mal ús. Que seguim lluitant per mantenir-la i millorar-la.

Pels components del GTER i del Consell, que la seva disposició al diàleg sigui un exemple que ens faci ser ben actius en el camí de l’acollida i el treball pel diàleg i la pau. Podem intuir en la seva feina la ventada de l’Esperit que ens renova i ens fa parlar i entendre els diferents llenguatges que ens permeten entendre’ns en allò més essencial que compartim.