Molts cops utilitzem moltes paraules tan sovint que tenim una intuïció de què signifiquen però no som capaços de definir-les concretament. Una d'aquestes paraules és discernir. Més enllà de definir-la amb l'ajuda d'algun sinònim com ara distingir, podríem dir que discernir és concretar l'amor.

L'amor necessita ser concretat perquè, si no, es queda només en paraules. Concretar té a veure amb tenir en compte les pròpies circumstàncies, les possibilitats, els reptes concrets. És a dir, concretar l'amor significa entendre l'amor des de "l'ara i l'aquí", en aquest moment de la història, en aquestes persones. En definitiva, concretar l'amor és fer-lo realitat. Concretar l'amor és estimar.

Però hi ha un parany. Passa que per estimar no es pot buscar una recompensa. L'amor no es pot donar a canvi de res. I quan això passa, l'amor desapareix i el seu lloc l'ocupa un intercanvi, un negoci. Un negoci que per molts camins s'allunya de l'essència de l'amor i fereix. Hi ha tantes víctimes arrambades a les vores dels camins per culpa de confondre l'amor i l'interès!

L'amor és gratuït. No és que l'amor no gratifiqui, no ompli, però és diferent de rebre. Molts cops, estimar comporta rebre. Però, encara que rebre formi part de l'equació, l'amor no s'atura quan l'altre no té res per oferir. L'amor no pot esperar que l'altre respongui. Ni tan sols li ho pregunta. L'amor no calcula.

Per això sant Ignasi dóna tanta importància a la indiferència per poder discernir. Una indiferència que ens dóna el més humà que podem tenir: la llibertat. Llibertat de les coses, llibertat de les tendències, llibertat de la imatge, llibertat dels judicis, llibertat del que s'espera. Llibertat, fins i tot, de nosaltres mateixos. La llibertat que és la clau que obre la porta de la disponibilitat. La disponibilitat que porta a l'amor.

Perquè l'amor és el que busquem quan discernim. Perquè l'amor el trobem en el concret. Perquè l'amor demana indiferència. Perquè l'amor és gratuït. Perquè l'amor convida a la disponibilitat. La disponibilitat per escoltar Déu i fer la seva voluntat.