Serinyà, Pla de l’Estany, principis de juliol de 2015. Tot esmorzant, els monitors comentaven com anaven les colònies. La Clara va dir que enguany estava molt més en forma perquè a les reunions de la nit s’anava més al gra i podien dormir més. Jo els vaig comentar: “Això és que no heu caigut en la il·lusió de Superman”. Em van mirar estranyats i els vaig dir que aquest era un dels tres paranys en què crec que pot caure un equip de monitors. Els altres dos: la trampa del mercenari i l’espiral de complicitats.La il·lusió de Superman es dóna quan un equip de monitors es creu amb forces il·limitades i allarga les vetllades de nit quan els infants són a dormir. Però aviar arriba el cansament i amb ell baixa la qualitat de les activitats i de les relacions humanes. La trampa del mercenari consisteix a reduir el temps dedicat als infants i anar ampliant el temps per estar amb altres monitors: és més còmode tractar informalment amb gent de la teva edat que fer d’educador. Però, tal com diu en llenguatge rural del segle I l’Evangeli de Joan, “el bon pastor dóna la vida per les ovelles; el mercenari ... veu venir el llop i abandona les ovelles i fuig” (Jn 10,11-12). I en l’espiral de complicitats hi cau el monitor que no adverteix un altre de les coses que podria millorar... perquè sap que ell mateix podria millorar però no vol ser-ne advertit. Cal confiança i humilitat per evitar aquesta espiral.
Malgrat els tres paranys, vull aprofitar per lloar la feina entusiasta, desinteressada, abnegada i generosa de la gran majoria de monitores i monitors que eduquen els nostres infants en el lleure. Tornant a Serinyà, a migdia d’aquell dia tocava piscina. Quan anava a tirar-me a l’aigua, plena de nens i nenes, vagi veure que en Marc, un monitor, s’esperava una estoneta a fora. Li vaig preguntar per què i em va dir que quan entrava a l’aigua molts nens i nenes se li agafaven al coll i li costava fruir del bany. I efectivament, al cap de poc, a dins de la piscina, en Marc tenia sis o set nens agafant-se-li del coll. No es pot ser un monitor simpàtic, Marc!
Per cert, els paranys dels monitors són aplicables a altres equips de treball: convé reconèixer els límits físics i mentals dels seus membres; és bo per a tots centrar-se en el servei que presta l’organització i no en l’interès particular; i ajuda ser capaç de formular i rebre crítiques constructives.
Bon estiu!
· En els diferents equips humans en què participes, en quin dels tres paranys creus que cau més la gent?
· En aquests mateixos equips, en quin dels tres paranys caus més sovint?
· Quan et sents molt identificat amb una organització, quins recursos tens per evitar cremar-t’hi?
· Quins espais/moments existeixen en els equips on col·labores perquè la gent pugui “dir-se les coses” sense generar ressentiment i evitar així l’espiral de complicitats?