Advent - Segon diumenge

Com sabem, l'Advent té tres dimensions estretament lligades a la vinguda del Senyor.

Una mirada al passat, al Senyor que va venir a la nostra història, al nostre món, fa dos mil anys.

Una mirada al futur, al Senyor que vindrà a la fi del temps, al judici final.

Una mirada al present, doncs el Senyor ve cada dia al nostre cor, al nostre temps.

El 1r diumenge d'Advent ens parlava de la darrera vinguda del Senyor a la fi del temps. 

Avui, 2n diumenge d'Advent, la litúrgia en parla de la seva vinguda històrica, que comença amb la predicació de Joan Baptista, una predicació situada a la història: en temps de l'emperador Tiberi, quan Ponci Pilat era procurador romà de Judea, i Herodes tretarca de Galilea, en temps del pontificat d'Anàs i Caifàs. 

En aquell temps Joan, fill de Zacaries rebé la Paraula de Déu al desert, i començà a predicar un baptisme de conversió per obtenir el perdó dels pecats. Així preparava els camins del Senyor Jesús, un camí pla, sense muntanyes altes ni valls profundes, per tal que tothom  pugui veure i viure la salvació del Senyor.

Fins aquí, la dimensió històrica de l´Advent, que ens recorda el passat i ens prepara al Nadal.

Però hem d'obrir-nos també a la dimensió present i actual de l'Advent. 

I el missatge per avui és un missatge de conversió: hem d'aplanar el turons de la supèrbia i de l'autosuficiència, hem d'omplir les valls del pessimisme i la manca d'esperança, i ens hem d'obrir a la salvació del Senyor que ve a nosaltres.

Estem disposats a convertir-nos i canviar aquest Advent, a deixar enrere el món del consum, de la violència, de la mentida, de la injustícia i indiferència davant dels marginats i exclosos, deixar enrere el masclisme i la destrucció de la natura, el pessimisme davant l'església i la història? 

Estem disposats a obrir-nos a la salvació que Jesús ens porta, a seguir l'estil de Jesús, les benaurances, l'amor als germans sobretot als més marginats, a cercar la justícia i la pau?

Més encara, estem disposats a preparar avui els camins del Senyor, com Joan Baptista ho va fer al seu temps, i ser testimonis de l'amor entranyable de Déu, que ens estima i que ve per il·luminar els qui viuen a les fosques i guiar els nostres passos per camins de pau, i ser llum a un món que viu a les fosques?  

Si ho fem, l'Advent serà no només una memòria del passat i un anunci del futur, sinó actualitat avui de la vinguda del Senyor. Perquè el Senyor ve sempre, ve cada dia, ve avui…

Víctor Codina, sj.