Tots vosaltres sou germans

«Tots vosaltres sou germans». Aquestes paraules de Jesús han estat el lema de la visita del Papa Francesc a l’Irak. Paraules per encoratjar un poble que ha patit l’horror de la guerra i que són signe d’esperança.

El Papa ha volgut recolzar i consolar el poble iraquià, ser present allà on tants cristians han sofert, animar-los. Pregar per les víctimes de la guerra i del terrorisme enmig de les runes de Mossul. Visitar Erbil, la capital del Kurdistan, que va protegir als qui fugien. Construir fraternitat amb la visita al Gran Ayatolà Sayyid Al-Sistani.

En la trobada interreligiosa a Ur, bressol de les religions jueva, cristiana i musulmana, va dir que avui, les religions honrem el pare Abraham de la mateixa manera: mirant al cel i caminant a la terra. "Mirem al cel. Contemplant el mateix cel després de mil·lenis, apareixen les mateixes estrelles, que il·luminen les nits més fosques perquè brillen juntes. El cel ens dona doncs, un missatge d’unitat (...). El “más allá” de Déu ens remet al “más acá” del germà. Però si volem mantenir la fraternitat, no podem perdre de vista el Cel. Nosaltres, descendència d’Abrahan i representants de religions diferents, sentim que tenim sobretot la funció d’ajudar els nostres germans i germanes a elevar la mirada i l’oració al Cel. Tots ho necessitem, perquè no en tenim prou amb nosaltres mateixos. L’home no és omnipotent, per si sol no pot fer res. I si elimina Déu, acaba adorant les coses mundanes. Però els bens del món, que fan que molts s’oblidin de Déu i del proïsme, no són el motiu del nostre viatge a la terra. Alcem vers el Cel la mirada per elevar-nos de la baixesa de la vanitat; servim Déu per sortir de l’esclavatge del jo, perquè Déu ens impulsa a estimar. La veritable religiositat és adorar Déu y estimar el germà.”

A Ur ressonava amb força la frase “tots sou germans”. Aquest és l’horitzó de pau i de fraternitat a què som cridats, a reconstruir la convivencia allà on sigui necessari, més enllà del grup, ètnia, etc. en què ens trobem immersos... alcem els ulls cap al cel i estimem els germans!