Pacte Mundial pels Refugiats

Avui dilluns s'aprovarà el Pacte Mundial pels Refugiats, seguint l'estela del pacte que es va aprovar el 10 de desembre sobre migrants. Es tracta d'una iniciativa promoguda sota l'auspici de Nacions Unides que busca la manera de donar una resposta eficaç a una realitat del nostre món que va en augment: 65 milions de persones són migrants i a finals de 2017, hi havia 25,4 milions de persones refugiades, de les quals més de la meitat són menors de 18 anys.

Centreamèrica o el Mediterrani són el clar exemple de la necessitat d'aquests pactes globals. Ciutadans d'Hondures, El Salvador, Nicaragua o Guatemala que es veuen obligats a deixar els seus països per raó de la pobresa, la violència o la manca d'oportunitats. Ciutadans de l'Orient Mitjà o d'Àfrica que volen arribar a Europa fugint de la guerra, la fam o l'explotació. Raons en comú dels que emigren i, malauradament, una mateixa resposta tant a Europa com a Estats Units. Parets que s'aixequen cada cop més altes: ja sigui amb ciment o amb incompliments dels tractats internacionals. El lema de Donald Trump, America first, ja ho deixava clar: Estats Units és només dels ciutadans nord-americans. I Europa, incomplint amb els seus compromisos de reubicació de refugiats i pactant amb Turquia i Líbia l'externalització de les seves fronteres, també.

A tot això, observem – amb esglai- com l'extrema dreta cada cop té més presència als parlaments nacionals i també europeus. El discurs xenòfob i racista es fa ja habitual al relat dels candidats i ja hem vist com Espanya no n'és l'excepció.

En aquests temps d'incertesa, i com bé diu el papa Francesc, cal acollir amb alegria aquests tractats. Tractats que busquen donar una resposta global a una realitat que va en augment i que implica a milions de vides, moltes d'infants. Ara bé, no siguem ingenus: aquests documents neixen sense que siguin vinculants, és a dir, deixen a discreció de cada estat la resposta que donaran a l'acollida de les persones migrants i refugiades sense que ningú pugui sancionar-los. En una Europa de governs d’extrema dreta, difícilment podrán ser transformadors.