Cada any el diccionari en llengua anglesa d'Oxford tria la "paraula de l'any". És una paraula o expressió que, en els darrers 12 mesos, reflecteix l’estat d’ànim o les preocupacions de l'any en concret i ha de tenir un potencial durador com a paraula d’importància cultural.
La "paraula de l'any" triada per al 2019 és "emergència climàtica", definida com "una situació en la qual calen accions urgents per reduir o aturar el canvi climàtic i evitar els danys ambientals potencialment irreversibles que se’n derivin".
L’anàlisi de dades lingüístiques recollides a l’Oxford Corpus demostra l’augment ràpid de l’emergència climàtica fins a convertir-se en un dels termes més destacats -i de debat- del 2019. Tot plegat reflexa la urgència del que els científics porten anys dient. Finalment, ha penetrat al debat social i polític el que el secretari de les Nacions Unides defineix com "l'assumpte que caracteritza el nostre temps".
També en aquesta línia, Justícia i Pau impulsa la xarxa de parròquies ecosolidàries "per promoure, en àmbits cristians, el model de persona i de societat justa, solidària i respectuosa amb la natura que reclama l'encíclica Laudato si'. L'objectiu és que les institucions cristianes animin la conversió ecològica integral i esdevinguin un espai on experimentar un nou estil de vida fruit d'aquesta conversió", mostrant l’estreta relació que hi ha entre la degradació ambiental i la pobresa que la nostra pròpia manera de viure i consumir provoca.
I ho fa donant suport a qui s'hi vulgui sumar, a través xerrades-col·loqui per donar a conèixer el projecte, materials per a la reflexió, propostes per a treballar, experiències compartides, etc.
Diu Maria Bargalló, coordinadora del projecte, que es vol "oferir elements que ajudin a anar fent petites passes i posar en contacte les parròquies que estiguin fent el mateix camí per compartir-lo. És un camí llarg de conversió que hem de recórrer plegats".