Fer el bé i, fer-ho saber?

Cal fer el bé i no fer-ho saber. Aquest ha estat el missatge que el papa Francesc aquest diumenge durant l’Àngelus a tots els feligresos que l’escoltaven a la Plaça de Sant Pere del Vaticà. La humilitat és un valor que demana l’Evangeli i el Pontífex ho ha volgut recordar tot insistint en la necessitat de no presumir de fer el bé. Aquest missatge del Pontífex convida a la reflexió, sobretot a aquells que ens dediquem a la comunicació. En el nostre món, fer saber allò que es fa bé és una de les essències; sobretot, perquè la majoria de les vegades la nostra funció és explicar coses que no es fan bé. 

De fet, el Papa llença aquest missatge la mateixa setmana en què, durant l’audiència general del dimecres, en la qual una delegació catalana vam estar presents, va centrar el seu missatge en la catequesi de Sant Pau de Malta, destacant l’acollida i la humilitat dels maltesos en donar refugi als nàufrags. En escoltar-lo és difícil no pensar en la situació que tenim al Mediterrani concretament, en els nàufrags que cada dia no fan la sort d’ésser acollits i en els que aconsegueixen ésser rescatats. El bé que fan les persones que ajuden i que surten cada dia a la mar per salvar-los s’ha d’explicar encara més. I no perquè qui ajuda vulgui presumir, sinó, per exemple, per aconseguir més suport i recursos per al rescat, per evitar que es perdin vides. Com els voluntaris que ajuden les persones que naveguen pel Mediterrani a la recerca d’una vida millor, l’Església fa molt de bé i moltes vegades no el fa saber. 

El Papa ha insistit, no s’ha de presumir. Però informar no és presumir. I cal informar, i explicar. En el bé Déu es manifesta i explicar-lo és doncs, la manera que tenim de fer-lo present i de donar testimoni de l’Evangeli. I això sí que ho demana el Papa.
 

(Imatge: Mini_Malist)