Els papers de la vergonya, un cop més

Ara ja fa uns dies ens vam despertar amb la notícia dels “Paradise Papers”, una investigació periodística basada en la filtració de documents de dos bufets d'advocats de Bermudes i Singapur. Un escàndol majúscul en què ciutadans amb recursos i capacitat d'influència creen societats opaques a paradisos fiscals per tal de pagar menys impostos. Han sortit noms de famosos i influents i en el cas de Catalunya, la família del polític convergent Xavier Trías ha reconegut l'existència d'un trust vinculat a la banca suïssa.És la història de sempre, persones que tenen diners però que en volen més en un sistema que permet aquestes estafes. Perquè diguem-ho clar: l'evasió fiscal dels poderosos provoca que les classes mitges i populars assumeixin la despesa. Ho podem mirar del dret o del revés però la factura sempre s'acaba pagant.
Com afirma Intermon Oxfam, el 90% de les grans empreses internacionals tenen presència a paraïsos fiscals i els diners que es mouen en aquesta opacitat s'han multiplicat per quatre en els darrers 15 anys. Quan ens preguntem com és possible que existeixin aquests paradisos fiscals, potser cal pensar en qui se'n beneficia. Escàndol rere escàndol, trobem -més enllà del morbo de la gent de la faràndula- empresaris i polítics, quelcom que ens parla de la proximitat perillosa del poder econòmic respecte del polític. Acabar amb els paraïsos fiscals no és impossible, requereix de voluntat política.
Penso que com a cristianes tenim el dret i el deure de participar en aquest debat perquè el que està en joc és el bé comú. En un món on les desigualtats no fan més que créixer i en què la majoria de la població del planeta viu en condicions precàries, resulta ineludible canviar les estructures que generen injustícies. Podem fer-ho des d'un àmbit més macro fins a un àmbit més local, on cadascuna de nosaltres tenim capacitat per incidir. Potser el primer pas fora no considerar-nos incapaces. A vegades, davant reptes tant grans, una se sent petita i lluny de poder participar d'una solució. Però gràcies a Déu, a casa nostra, hi ha múltiples organitzacions i associacions que treballen per una fiscalitat justa. Val la pena que ens hi acostem, que coneguem la realitat d'aquest tema i que treballem plegades per exigir als nostres representants polítics, amb indiferència de les sigles, acabar amb els paradisos fiscals.