Els ODS: els objectius oblidats?

Actualment, els individus, els països i les empreses es proposen unes metes per aconseguir en un futur. No obstant, l'Organització de les Nacions Unides va crear els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) l’any 2015, un conjunt de 17 objectius per assolir-los abans del 2030. Realment, no és el nostre deure mantenir i cuidar la natura, defensar els drets dels éssers humans, lluitar contra la pobresa i el canvi climàtic, tenir una educació de qualitat, fomentar la igualtat de gènere i un treball digne? 

El lema dels ODS és: No deixis a ningú endarrere. Aquestes accions, que s’han planificat per aconseguir un món més sostenible, proposen predicar en l’exemple, fent ús de tots els valors que se’ns han ensenyat. Són cinc les esferes essencials per estimular l’agenda del 2030: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances, molt similar als pilars de la fe. 

El planeta terra ha de conservar la seva ànima viva a través del desenvolupament mundial. Actualment, la crisis farà que aquestes metes s’apartin una mica del camí marcat, ja que hi hauran altres problemes a solucionar. Malgrat aquest contratemps, la via correcte hauria de basar-se en una finalitat: actuar tots junts per assegurar la prosperitat, ja que els 17 objectius proposats per les ONU no han de ser oblidats.

Els objectius són una guia a seguir, però hauria de ser per la nostra pròpia empenta que participéssim en què volem que sigui el nostre futur (i promoure el canvi). És la nostra responsabilitat com a persones racionals mantenir el que se’ns ha lliurat. Les petites aportacions es van acumulant fins a formar una comunitat per transformar el món. El compromís cristià ja s’està movent amb la creació de la Xarxa de Parròquies EcoSolidàries per promoure una societat justa. Per què no ens unim a l’acció?

Tot i la situació viscuda en els darrers mesos, tot el món està convidat a seguir el camí d’esperança. Cada granet de sorra serà el que unirà la humanitat per complir els ODS. No hem d’apartar-los del nostre trajecte, tot al contrari, conscienciar-nos de com ens poden afectar a nivell global, però també personal. Com va dir Mahatma Gandhi, nosaltres hem de ser el canvi que volem veure en el món