El manifest de Davos

La setmana passada es va celebrar el Forum Econòmic Mundial a Davos que cada any reuneix l'"elit global".

El Manifest que van publicar amb motiu de la trobada anual és una declaració sobre els principis ètics que haurien de seguir les corporacions: diu que aquestes haurien de tenir el propòsit de col·laborar amb tots els grups d'interès implicats en el seu funcionament: empleats, clients, proveïdors, comunitats locals i la societat en general i no només amb els seus accionistes; que l'empresa és més que una unitat generadora de riquesa i els salaris dels executius han de reflectir una responsabilitat social; i que una empresa multinacional és en ella mateixa un grup d'interès al servei del futur global. És un nou model de capitalisme, en què l'objectiu de les empreses ha d'anar més enllà dels beneficis i ha de generar valor per a tots els participants.

Caldrà veure si són sincers aquests propòsits o si això és només una neteja d'imatge. L'agost passat, el premi Nobel d'Economia, Joseph Stiglitz, va parlar d'aquest capitalisme amb orientació social: "és un descans que els dirigents corporatius finalment hagin vist la llum i s'hagin posat al dia amb l'economia moderna, tot i que els hagi costat 40 anys".

Com és que aquests principis no van trobar ressonància ja fa anys? És que la inestabilitat global fa perillar tant el model del capitalisme dels accionistes que s'han hagut de plantejar noves fórmules? Són les diferents protestes i actors socials alternatius,  o l'existència d'altres models d'empresa que posen en evidència que hi ha altres camins? Són els manifestants, i els consumidors cada vegada més exigents amb els aspectes socials i ambientals que han obligat les corporacions a canviar algunes estratègies? És la ciutadania que ha fet sentir la seva veu davant les desigualtats socials i el deteriorament del planeta?

Tal com va dir el Papa Francesc als participants de Davos, és necessari situar la persona humana al centre de la política i que creixi la solidaritat especialment amb els més necessitats que experimenten la injustícia social i econòmica.

Etiquetes