El 75è aniversari de l’ONU

Dilluns passat, 21 de setembre, es commemorava el 75è aniversari de les Nacions Unides amb el lema “El futur que volem, les Nacions Unides que necessitem: reafirmació del nostre compromís col·lectiu amb el multilateralisme”.

El secretari general, Antonio Guterres, va parlar del moment fundacional actual i va fer esment dels fundadors de l’organització ara fa 75 anys, que coneixien el valor de la unitat perquè havien passat una guerra (la 2a GM) i una altra pandèmia (l’anomenada “grip espanyola”).

No és fàcil el multilateralisme, la col·laboració entre països per aconseguir el bé comú i el manteniment de la pau... La preocupació per la competència existent entre els Estats Units i la Xina va estar present durant la trobada de líders mundials pel que pot representar per a l’estabilitat en el món. 

El Papa Francesc va enviar un vídeo amb un missatge a les Nacions Unides per a l’ocasió. Hi va reiterar el desig de la Santa Seu que l’ONU sigui “un veritable signe i instrument d’unitat entre els Estats i de servei a tota la família humana”.

Va parlar del temps de la pandèmia com un temps oportú per a la conversió, per repensar la nostra manera de viure i els nostres sistemes econòmics i socials. En aquest sentit va assenyalar que podem escollir entre dos camins: “el que condueix a l’enfortiment del multilateralisme, expressió d’una corresponsabilitat mundial renovada, d’una solidaritat fonamentada en la justícia i en el compliment de la pau i de la unitat de la família humana, projecte de Déu sobre el món” o “el que dóna preferència a les actituds d’autosuficiència, nacionalisme, proteccionisme, individualisme i aïllament, que deixa fora els més pobres, els més vulnerables, els habitants de les perifèries existencials”.

L’aniversari, una ocasió per demanar que les institucions siguin efectives de veritat, i per recordar alguns grans reptes a nivell mundial: garantir els drets humans, fer front a la pandèmia, al canvi climàtic i als conflictes armats.

Etiquetes