Creadors de consciència

L’exposició Creadors de consciència: 40 fotògrafs compromesos és una selecció de fotografies de 40 fotoperiodistes (n’hi ha 3 de cadascun d’ells) que ens mostra una realitat habitualment poc visible, algunes situacions extremadament punyents del nostre món. Es pot veure fins al 10 de febrer de 2019 al Palau Robert de Barcelona.

Les fotografies exposades han estat publicades i ens fan prendre consciència del món en què vivim: algunes se situen a llocs llunyans com ara Síria, Colòmbia, Afganistan o Veneçuela. D’altres a llocs més propers com el Marroc i fins i tot Barcelona. Ens parlen de col·lectius socialment marginats, de guerra, de malalties, de la vida concreta d’alguns dels seus protagonistes, persones anònimes que podríem ser qualsevol de nosaltres.

La fotògrafa Joana Biarnés deia que “els fotògrafs disparen amb el cor”. I és així: les fotografies d’aquesta exposició ens ajuden a reflexionar sobre realitats que ens connecten amb vivències de dolor, de por, de tristesa: la mare a l’aigua que agafa fort el seu fill nadó prop de les costes de Lesbos; la nena que plora després de l’ablació; els fills que acompanyen la mare després de l’exhumació del seu avi, alcalde del poble quan va esclatar la guerra civil espanyola.

Disparades amb el cor no només pels instants que capten i que ens mostren, sinó també perquè els fotoperiodistes a través de la seva feina es comprometen amb la realitat que retraten, sovint jugant-se la vida.

Imatges del món que no ens deixen indiferents, que toquen el cor i la consciència.