Bàsicament, persones!

Ja fa uns dies que vam conèixer el traspàs de la filla de Luis Enrique Martínez, que fins fa poc exercia com a entrenador de la selecció nacional de futbol. Robert Moreno, que li ha substituït en aquesta tasca, preguntat a propòsit de si li “tornaria” el càrrec a Luis Enrique, deia:  “Los amigos están por delante de cualquier proyecto que puedas tener en la vida, porque si no, creo que se pierde algo que todos tenemos que tener, que es ser persona”.

Durant l’agost vivíem dia a dia a través dels mitjans la situació de l’Open Arms i altres vaixells d’ongs dedicades a l’ajuda als migrants. Marc Gasol, en una entrevista sobre la intensa preparació per a la Copa del Món de Basquet, a la Xina, va ser preguntat per aquesta situació, donat que a l’estiu del 2018 va col·laborar amb l’ong catalana. Entre altres coses deia:  “Son personas humanas, padre y madres, niños y niñas que no se van de casa por gusto, no vienen de turismo (...) El ejemplo que damos a las próximas generaciones de como lidiar con estos problemas es una responsabilidad que tenemos que aceptar y sobre todo tratar con un poco más de humanidad”.

El 27 de maig el papa Francesc signava el missatge que ha publicat per a la 105 Jornada Mundial del Migrant i Refugiat que se celebra el proper 29 de setembre. El titula “No es tracta només de migrants” i recull altres aspectes, mirant de donar una visió més integral al fenomen de les migracions, posant al centre la persona. Diu el papa Francesc:

“Es tracta de la persona en la seva totalitat, de totes les persones. (...) A cada activitat política, a cada programa, a cada acció pastoral, hem de posar sempre en el centre la persona, en les seves múltiples dimensions, inclosa l’espiritual. I això s’aplica a totes les persones, a qui hem de reconèixer la igualtat fonamental. Per tant, «el desenvolupament no es redueix al simple creixement econòmic. Per ser autèntic, ha de ser integral, és a dir, promoure tots els homes i tot l’home» (S. Pau VI, Carta enc. Populorum progressio, 14).

Aquesta centralitat de la persona, aquesta perspectiva de l’ésser persona, que ens fa de denominador comú als set mil milions que poblem la Terra, és també la que focalitza la campanya de Càritas Barcelona per a aquesta Jornada Mundial del Migrant i Refugiat.

Ja només per aquesta essència d’humanitat, de ser persona, que reconeixen tant persones del món de l’esport com líders espirituals, caldria abordar la situació dels migrants i refugiats de manera coordinada i integral, des dels àmbits polítics, econòmics i socials. Però a més, si vols trobar motivacions a l’Evangeli, el papa Francesc, recull unes quantes més al seu missatge, que assenyalen altres components del problema, des de les nostres pors, a la caritat, a la no exclusió, a la revolució evangèlica dels últims al primer lloc...

És un missatge entenedor i breu... Si busques llums per orientar la teva acció i pregària, les hi trobaràs!