Passió, dispassió, compassió

Aquests dies alguns periodistes han notat que sis dels països que estan gestionant millor la crisi del covid19 estan governats per dones: Alemanya (Angela Merkel), Taiwan (Tasi Ing-wen), Nova Zelanda (Jacinta Ardern), Dinamarca (Mette Frederiksen), Finlàndia (Sanna Marin) i Islàndia (Katrín Jakobsdottir). Reprodueixo bona part d’un article d’una professional índia, que parla de tres dimensions de la vida humana: passió, dis-passió i compassió. Narasimhan creu que les dones despleguen amb especial harmonia aquestes tres dimensions en les diverses tasques que realitzen.

“El bon lideratge no va només d’ocupar plataformes on ens podem fer veure i conèixer. Es desplega sovint en llocs silenciosos on el/la líder es troba prou segur sobre qui és i prou en pau amb sí mateix/a. Un espai tan poderós emergeix quan trobem l’equilibri de les qualitats que completen el cercle vital – passió, dispassió i compassió. En aquest equilibri hi arriben fàcilment les dones en tots els seus rols com a esposa, mare, àvia, germana, amiga, líder, mentora, professora i altres.

Sense passió no tindrien les forces per travessar els dolors de l’embaràs i el part; sense passió, la dedicació amb què tenen cura de la família dia rere dia hauria suposat una càrrega insuportable. Es necessita passió, temperada per la dispassió i la compassió per educar els infants i nets de manera ètica. La naturalesa de les dones - delicada, nodridora i sensible- els permet crear un entorn de pau i harmonia a tot arreu on van. Fins i tot en el món professional trobes en ella una predisposició molt més gran a compartir els honors de l’èxit amb altres, comparant-la amb les seves contraparts masculines. Sovint sentim comentaris com “ha estat un esforç d’equip” o “era només un detall” quan una dona és lloada per una realització. La passió per objectius, dis-passió per reconeixement i la compassió pels qui ens envolten són un signe distintiu de gran lideratge que serveix el bé més alt.

Aquestes virtuts femenines no són la prerrogativa d’un gènere; poden ser nodrides tant per homes com per dones, produint una influència positiva en el nostre món i fent així el cercle de la vida magnífic i acolorat. El trajecte interior de cor a cor és el catalitzador més potent per transformar el nostre món exterior des del conflicte a la pau, des de la competència a la col·laboració i des de l’avarícia a la generositat”

Bhanumati Narasimhan “Why women stay away from the spotlight” (Per què les dones es queden fora de la llum dels focus) Times of India February 10th 2020.

Em semben molt suggeridores les tres “qualitats del cicle de la vida” (Narasimhan). Jo les interpreto com a dimensions de tota experiència humana. Hi ha la passió – filòsofs occidentals li diuen “desig” – que somnia, i s’activa, i emprèn, i protagonitza, i lluita. Hi ha també la dispassió, que pren paciència tot renunciant al somni, aturant-se, desfent, retirant-se de la llum dels focus, deixant de lluitar. Quan passió i dispassió es combinen o s’alternen harmònicament, la persona esdevé catalitzadora d’un entorn amable i compassiva: serenament activa, junt amb altres, al servei dels altres.

Sense passió no comencem cap projecte; sense dispassió, els projectes acaben amb víctimes. La compassió ens envaeix- gairebé sense donar-li permís – enmig del joc entre passió i dispassió.

.......................................

· “És només quan hi ha equilibri entre un anhel infinit i una paciència infinita que l’aspirant pot esperar de foradar el vel de la ment limitada.” Avatar Meher Baba.

· “La prova d’una intel·ligència de primer ordre és la capacitat de mantenir dues idees oposades a la ment al mateix temps, i mantenir la capacitat d’actuar.” F. Scott Fitzgerald

Glòria al Jesús apassionat, al Pare que Jesús espera pacientment, i a l’Esperit de compassió que ho acaba envaint tot.

......................................

· Recorda algun projecte vital o professional que hagis realitzat en el passat. Hi pots reconèixer les tres “qualitats del cicle de la vida”? Com s’hi van combinar?

· Analitza algun projecte vital o professional realitzat per una persona que coneixes. Hi pots reconèixer les tres “qualitats del cicle de la vida”? Com s’hi van combinar?