Val la pena

Sóc voluntària del Centre Sant Jaume des de fa 15 anys. Jo pertanyia a l’AMPA del col·legi Sant Ignasi des de feia bastants anys. I ja des del començament quan es va impulsar el projecte del Centre Sant Jaume des de l'escola pensava en apuntar-me al seu voluntariat. En el moment que els meus fills van ser prou grans m’hi vaig oferir.

Al principi em van proposar ajudar en el Centre Obert una tarda a la setmana de 5 de la tarda a 8 del vespre. La feina consisteix en ajudar en el reforç escolar dels infants i en la dinamització  dels seus jocs. A última hora s'ajuda en la cuina i en el repartiment  del sopar.

Aquest és un voluntariat que a mi personalment m'ha aportat moltíssim. Al principi jo pensava que tenia molt per aportar a la societat, per retornar molt del que jo havia rebut durant la meva vida. Però la realitat és que sento que les nenes i nens m'han donat més del que jo els hi podré donar mai.

Hi ha vegades que sembla que el que fas no serveix per a res. Com quan els infants no t'escolten, no et fan cas i sembla que la teva feina sigui completament inútil. Però llavors un dia al cap dels anys vas a un restaurant, et trobes una jove que fa molt bé de cambrera i que et diu: “Hola Ignasi”, “Hola Elena”.

És una nena que tu has ajudat de petita i que ara t'explica que està contenta, que les coses li van bé, que té una bona feina i que està agraïda per tot el que va rebre al Centre Sant Jaume.

Són les coses de la vida que fan que pensis que val la pena tot el temps dedicat al voluntariat. Un voluntariat que dona moltes satisfaccions, però que a vegades es fa molt feixuc, difícil; et canses i penses en deixar-ho.

Ara fa 4 o 5 anys que vaig passar a ser coordinadora dels voluntaris del Centre Sant Jaume. És una feina completament diferent a la que havia fet fins ara. Té les seves dificultats perquè s'ha de veure com congeniar les necessitats del Centre amb les del voluntaris, i molt més ara amb la situació que estem vivint amb la Covid-19.

És un repte molt gran veure com, amb la nova situació, podrem fer encaixar el voluntariat en el dia a dia del Centre Sant Jaume i amb els projectes que hi ha com són el Centre Obert, la Unitat d'Escolarització Compartida, el Suport a l'Acció Educativa i Activa't.

Elena Ribas
Coordinadora del voluntariat al Centre Sant Jaume