Parlar de la guarició d’un leprós no és fàcil, perquè podem carregar les tintes en la part externa i física de la malaltia (que els nens resumeixen dient “quin fàstic!”), i així els allunyem de la nostra imaginació i realitat; per altra banda, actualment, amb medecines no massa cares la lepra es guareix; només en països i sectors de la societat molt pobres, encara es donen aquests casos.
En canvi és molt més actual la situació social, anímica, personal de les conseqüències de la malaltia (expulsats de la vida familiar, social, religiosa, és a dir, pública) perquè els nens poden conèixer millor (per la pandèmia…) què significa aquest allunyament de la vida, d’allò i d’aquells que estimem més.
En temps de Jesús els leprosos havien de viure fora dels límits de la vida i la societat normal; havien de cridar, de lluny estant: “Sóc impur, brut, malalt!”. I aquest crit arriba fins a Jesús. Més encara: és el mateix leprós el qui s’acosta a Jesús i li fa aquesta pregària:
- “Si tu vols, em pots curar.” La pregària és perfecta: perquè “si vol i no pot, qui és aquest Jesús que la gent diu que és tan poderós, famós, admirat per tothom…? Tot això que diuen de tu és mentida!
- Si pots i no vols, no ets aquell Jesús que tota la gent diu que és tan bo? Per què no vols ara, perquè soc leprós? Tot això que diuen de tu és mentida!
La pregària venç Jesús: perquè pot i vol. I el text en castellà combina el “quiero” amb el “te quiero”. Perquè t’estimo, et curo.
Les conseqüències de la narració de l’Evangeli haurien de fixar-se ara més en Jesús que en el leprós que representa tota mena d'impuresa. I sortosament els nostres nens i nenes gaudeixen d’una imatge maca, neta i noble.
- Jesús el toca sense por de contagi. No li fa por el mal, perquè ell se sent unit a Déu: té la força de Déu i de la bondat.
- El mal es presenta en formes externes i internes. A Jesús l’afecta la presència del mal, però estima els qui el fan
- Com és que és tan bo?
- Com reaccionaria Jesús veient el mal que hi ha en el món?
- Com podem nosaltres, ni que sigui molt poca cosa, fer que el món sigui una mica millor? Començant per casa, a l’escola, amb els pares, germans i companys de classe… Pot semblar un “tòpic”, però és el seu món, el seu àmbit i no tot va bé, perquè els petits problemes hi són. I elles i ells ho saben.
-Sobretot, com ens sentim després d’haver fet el bé?
- Què en penseu de la pregària del leprós? Per què és maca? Per què impressiona a Jesús?
- CURAR-ME: què vol dir? Jo no estic malalt, malalta…
Comentem el dibuix, l’abraçada de Jesús al malalt: avui abraçar a un malalt del virus vol dir contagi. Jesús estima, perquè té la força de Déu en ell, per fer el bé als altres.