Avui la temàtica és més llarga. Els dibuixos que parlen, enviats tots en un pack, ens permeten veure-ho d’un cop d’ull. Per això, abans de tractar el primer diumenge de quaresma, faig una visió de conjunt. Mireu vosaltres mateixos si cal fer aquesta introducció o només el dibuix que correspon al Primer Diumenge de Quaresma.
Tanmateix hi ha un parell de comentaris que són indispensables per seguir el fil de la catequesi narrativa amb molta imaginació:
1r - Tot passa en un mòbil, el rostre de nen que hi ha dins del dibuix del mòbil representa cadascun dels nostres catequitzats, nen o nena, que està vivint l’aventura de la Quaresma en el marc d’un mòbil.
2n - Durant aquesta aventura de la Quaresma, el mòbil s’ha de carregar, perquè la bateria s’exhaureix. La persona que carrega el meu mòbil és Jesús, sempre amb el seu pedaç a la túnica, tan entranyable… I el fil ve del seu cor, que és allà on hi ha tota la força de Jesús, el seu amor, la seva bondat, les ganes de fer-nos més bons. Aquest gest es repeteix cada diumenge.
3r. Els dibuixos que hi acompanyen són els temes de l’Evangeli del Diumenge. N’anuncio alguns: Jesús al desert; Jesús a la muntanya del Tabor (transfiguració); Jesús escombrant tota la porqueria que s’havia acumulat al Temple, expulsant els venedors, amb la icona tan coneguda de la galleda de les escombraries. Jesús parlant amb Nicodem, una persona gran…
Se suposa que els nens assimilen que tota aquesta aventura interior, aquest camí de 40 dies, Quaresma, arriba fins als Diumenges de Rams i de Pasqua, després de la mort de Jesús. Viatge llarg, i per això necessitem tenir la bateria ben carregada.
4t. I ara, ja, ens concentrem a comentar “el dibuix que ens parla” corresponent al primer diumenge de Quaresma: JESÚS POSAT A PROVA, TEMPTAT, AL DESERT.
Context: Jesús ha estat batejat per Joan Baptista al riu Jordà i la veu de Déu, del Pare, li ha fet el favor de dir-li que ell és fill de Déu, que el Pare l’estima com un fill.
I se’n va al desert. Per què hi va? Perquè després de la gran experiència vol pensar tot sol què ha de fer, què li demana Déu, el Pare, quina és la seva missió. És com començar un curs i que tots, mestre, alumnes, catequistes, pensem què és el més important que hem de viure i aconseguir, els “objectius” del curs. I Jesús busca un lloc ben apartat, vol estar sol, tranquil.
L’Evangeli de Marc no explica quines son les temptacions, dubtes i enganys que Jesús pot tenir. I hem d’aprofitar per dir que la temptació és com una prova, com un engany, com una lluita interior. No és cap mal tenir temptacions, són com les proves que hem de superar. El mal estarà si fem cas de l’egoisme, del mal esperit que ens pot enganyar.
Podríem aprofitar per parlar de quines temptacions, enganys, proves podem tenir en la vida que vivim a casa, a l’escola, amb els companys: no carreguem les tintes, però tampoc siguem ingenus: els infants sovint es manifesten egoistes, violents, mentiders, poc amables amb els altres…
L’Evangeli de Marc només ens diu que Jesús al desert convivia amb les feres i amb els àngels (és a dir, amb la pau, amb les ganes de ser bo, amb les bones idees i intencions). En canvi les feres representen les males intencions, els mals moments, les pors, el perill de no fer cas del que Déu li demana…
Pot ser interessant que els nens i nenes pensin en alguna cosa “extra” que poden fer durant aquest temps de quaresma. Igual que Jesús va estar uns dies al desert, PENSANT I PREGANT perquè sentia que Déu li ho demanava, també nosaltres podríem fer alguna cosa “extra” per “dir-li a Jesús “ que volem ser millors.
I després ve la gran pregunta: QUÈ VOL DIR QUE JESÚS ENS CARREGA LES PILES DEL MÒBIL?” La pista per contestar és mirar bé el dibuix. D’on surt el carregador de la nostra bateria en la figura de Jesús? No n’hi ha prou en dir: del cor, de l’amor. El cor també, i sobretot, significa LA SEU d’on surten les bones energies de les persones. Jesús ens ho vol comunicar i li ho hem de demanar…
Bon profit !!
Dibuix complet de la dinàmica de QuareSMART phone 2021