L'aventura del camí d'Advent

Advent

Sense massa erudició, però per incorporar una paraula no massa nostra, ADVENT, convindria dir en un moment de l’explicació (no a l’inici, perquè seria una mica rotllo), que hi ha una paraula molt important per als cristians, “ADVENT”, que vol dir dues coses molt fàcils de recordar: “espera” i “arribada”. És a dir: esperar l’arribada d’algú. I per representar aquesta espera, dibuixem un camí, un trajecte d’uns quants dies, que són com un camí que fem. Dura 4 setmanes, el temps que passa fins que arriba el dia de Nadal, el naixement de Jesús.

I fixem-nos que al títol del dibuix hi han posat la paraula “add-vent” (en anglès add és afegir, combinant-ho amb el “VENT”, la força que ens fa caminar). El títol "Aquest Advent, add-vent" ens mou a "afegir vent a les nostres vides". Si el vent ve de cara (excursions a la muntanya), tot és més fàcil. El vent també pot molestar molt a l’hora de caminar. Els nens poden explicar alguna experiència d’aquest fet…

Què voldria dir que hi ha un vent que ens fa caminar cap a la celebració del Nadal? És una pregunta un pèl difícil, però crec que poden entendre-ho: quan estem animats, quan tenim ganes i força per fer una cosa, quan ens mou la il·lusió, tot és més bonic, més alegre, més fàcil…Poden explicar quines coses els fan il·lusió de la celebració del Nadal, procurant no perdre el fil de la conversa… Per tant, ventilar la casa, és a dir el nostre interior, netejant i renovant allò que estava resclosit, és molt important per a poder acollir Jesús!

I, per fi, expliquem esquemàticament els 4 quadres que podeu anar desenvolupant al llarg de les setmanes d'Advent, retallant junts una escena cada setmana i enganxant-la a la casa, mentre els fem preguntes i conversem sobre el sentit que té. Als 4 quadres hi ha 4 personatges:

  1. El primer quadre (Mc 13,33-37): representa que som nosaltres que ENS DESPERTEM; que obrim les finestres per respirar millor, que tenim el llum encès. I estar desperts vol dir que ens traiem la mandra de sobre, que comencem a estar atents a tot el que passa. Que estem actius. I la millor activitat que podem fe per preparar-nos al Nadal és saber què va passar en el primer Nadal… Algú sap explicar què va passar? Això ho creiem; recordar-ho significa que renovem les ganes de viure aquell primer Nadal.
  2. El segon quadre (Mc 1,1-8): el personatge que surt és Joan Baptista, que diu a la gent que es preparin per ser millors: Vindrà Jesús, cal tenir el cor apunt. I la millor manera és una bona “dutxa”, d’aigua neta. La dutxa també ens desperta. Joan Baptista va tenir la gran idea de representar les nostres ganes de ser millors com si "ENS RENTÉSSIM" DE LES FALTES QUE FEM. D’això se’n deia “Baptisme.” Joan ho feia al costat d’un riu, on hi havia molta gent que volia escoltar-lo per ser millors, per demanar perdó de les faltes.
  3. El tercer quadre (Jn 1,6-8.19-28): el vent segueix empenyent-nos. I ho fa amb les ganes de preparar la casa: Es veu una persona que té molta feina a posar la llum, a obrir les finestres, a adornar la casa. Però no solament la casa de fora, on vivim, sinó la casa de dins nostre: el nostre cor, la nostra consciència, les ganes de ser millor. Està en obres, fent REFORMES INTERIORS. Qui vol dir què significa la frase: “preparar la llum per rebre LA LLUM?” Una de les maneres de preparar la casa és fer el pessebre… Que en parlin, d’aquesta activitat. Segur que ja l’han fet, però val la pena que ho expliquin, sense perdre el fil ni desviar-nos de coses innecessàries, perquè encara falta…
  4. El darrer quadre, Maria de Natzaret (Lc 1,26-38): També ella va notar que venia un vent, una gran noticia: seria la mare d’un nen, que es diria Jesús… I amb ella acaba aquest camí de preparació. Us sembla bé que diguem: “Maria de Natzaret estava plena de vent, de llum”? Què vol dir…? Aquest dibuix de l’àngel significa que Maria va notar la presència de Déu, com una paraula, una llum molt forta dintre seu…

Alguna activitat? Dibuixar el pessebre de casa? Una llum, com un sol amb sis raigs, i en cada raig una lletra de la paraula ADVENT. O que s’inventin què fan per preparar-se per a una excursió; la motxilla té escrita la paraula ADVENT… Bon Advent a tothom!!