Dos estris petits però molt grans

Fem un esforç d’imaginació. I primer, després d’imaginar-vos la vostra cuina i menjador, l’expliquem una mica: quines coses hi ha, per a què serveixen, si estan ben netes i cadascuna en el seu lloc, o un dia en què ajudem a la mare a parar la taula, a recollir-la, després de dinar...

I ara, mentre jo parlo, tanqueu els ulls i ens imaginem una cuina i menjador de la casa que la família de Jesús tindria (fem ara l’esforç nosaltres, els catequistes, per descriure la cuina elemental de la casa de Natzaret).

I ara ve el moment del missatge. I fem aquests passos:

- Jesús que agafa el saler, que agafa una llum per il·luminar l’estança de casa seva. Es queda concentrat i comença a dir. Aquest saler em fa pensar en vosaltres:

  • La SAL dona gust als aliments, els conserva bons, serveix per fer el dinar i el sopar. Si no ho fa així, NO SERVEIX, i llavor la llancem fora de la casa, i la gent la trepitja... quina pena!
  • I després el mateix fa amb el LLUM, amb aquella mica de llum que il·lumina les habitacions, sobretot a la nit...

I ara ve el dibuix: si som com la sal, que fa millor els aliments, i com la llum que il·lumina les habitacions FAREM UN MÓN MILLOR, com aquest avi entrega al seu nét, a la propera generació, una planta per cuidar-la, per regar-la, amb el test en forma de planeta terra: li encomana la cura de la terra perquè la mantingui sana i habitable. Cada any, la campanya contra la fam de Mans Unides recull diners per lluitar per un món millor. Cal tenir les MANS UNIDES per sostenir el món com el de la imatge. Per això, avui és un dia per col·laborar i conscienciar-nos: també nosaltres podem participar en que la gent no passi gana al món, si tenim cura del planeta per repartir millor el que produeix.

De dues coses ben petites, la sal i la llum, Jesús ens ha parlat de dues maneres de ser molt grans: ser alegres (tenir sal en la vida...) i il·luminar amb les bones obres la vida dels altres. Diguem-ne unes quantes: quan som llum per als altres? Podem ser foscor? Quan?

Podem parlar finalment sobre l'ecologia: no només avui tenim l'oportunitat de contribuir amb els qui construeixen un món millor, sinó que cada dia estem cridats, amb els petits detalls, a tenir cura del planeta nosaltres mateixos. Les MANS ben UNIDES!