Una nova constitució per a Xile

Diumenge passat es va celebrar la sessió inaugural de la Convenció Constituent xilena. La nova Carta Magna que ha de veure la llum d’aquí a 9 mesos, substituirà l’anterior, elaborada sota la dictadura de Pinochet. Serà la primera de la història democràtica de Xile escrita pels 155 representants que van escollir els ciutadans, amb dues condicions: que fos paritària i tingués 17 escons reservats per a les nacions originals de Xile, especialment els maputxes i els aimara.

 

La presidenta de la Convenció, la líder maputxe Elisa Loncón, va parlar en la sessió inaugural d’un nou Xile plurinacional i democràtic on es respectin els drets humans, atent a les nacions originàries, històricament marginades.

 

Dono gràcies per aquest moment d’esperança en què tot està per escriure. Que l’oportunitat de partir de zero faci possible una política més justa i una reconciliació històrica. Que es facin realitat les paraules del discurs, el somni de refundar Xile sobre la nova constitució participativa que cuidi la mare terra i netegi les aigües; doni espai a tots els sectors; respecti els drets de la mare terra i l’aigua, de les dones i els nens, i dels pobles que pateixen.

 

Unim-nos a la pregària que l’església xilena va presentar aquest diumenge 4 de juliol, per demanar per tots els membres de la Convenció Constitucional que redactaran la nova constitució política i envia’ls, Senyor, l’Espert Sant perquè els assisteixi amb els seus dons, de manera que puguin escoltar, dialogar i proposar una nova constitució que custodiï el bé comú, fonamentat en la pau i la justícia.

Que el futur de tot poble xilè pugui construir-se sobre una nova constitució democràtica i respectuosa amb els drets humans.