La presència creixent de tropes russes a la frontera ucraïnesa, i la resposta dels Estats Units i de l’OTAN enviant armes a Ucraïna fa que aquests dies estiguem vivint un augment de l’escalada bèl·lica entre Rússia i els Estats Units

Des de 2014 Rússia i Ucraïna estan en guerra i ja han mort en els atacs prop de 14.000 persones. El conflicte entre rebels i l’exèrcit ucraïnès segueix fins avui, amb un alto al foc inestable.

Què vol aconseguir Rússia amb aquest augment de soldats a les fronteres? I els Estats Units amb la seva resposta? Estan “només” gallejant? Fins a on tenen intenció d’arribar? Ho desconec, però em sembla que, tant en l’escenari internacional i mediàtic com també en el més domèstic, les paraules i els gestos no són innocents i fan el seu efecte, i no sempre és bo minimitzar-los. Per això Jesús ens diu “Digueu sí, quan és sí; no quan és no. El que es diu de més, ve del Maligne” (Mt, 5, 37).

Rússia reclama la seva zona d’influència, i pensa que té dret a exigir que els països que formaven part de la Unió Soviètica no puguin decidir alliberar-se de la seva condició geopolítica postcolonial exigint-los que no s’uneixin a l’UE ni a l’OTAN. L’argument principal de Rússia per legitimar aquesta política és la de defensar els drets i interessos de les minories russes que hi ha en aquests territoris. Amb el discurs de l’enemic comú exterior vol dominar els altres i mostrar així el seu poder.

Massa sovint ens creiem amb drets sobre els altres, volem dominar-los, pensem que han de fer segons el nostre interès. Davant la temptació de domini sobre els altres, recordem la resposta de Jesús en el desert: “Adora el Senyor, el teu Déu, dóna culte a ell tot sol”.

Tant de bo la diplomàcia guanyi la bel·licositat, també en el nostre dia a dia. I que per sobre de tot, siguem capaços de negociar respectant l’altre, sense amenaces prèvies. Quan parlem de dissuadir, però darrera d’aquesta paraula hi ha l’enviament d’armes (de qualsevol mena), quin clima de confiança i de diàleg creem?

M’uneixo a les paraules del papa Francesc d’aquest diumenge, en què va demanar per “l'estimada Ucraïna i tot el seu poble, perquè les tensions que l'envolten es resolguin mitjançant un diàleg internacional seriós i no amb les armes”.