La guerra d'aranzels desencadenada pel nou president nord-americà, Donald Trump, està generant un impacte (o conflicte) global significatiu, afectant no només els països veïns, sinó també altres potències econòmiques com la Xina i la Unió Europea.
Primerament, l'impacte a Mèxic i Canadà ha estat particularment dur. Mèxic, que depèn en gran mesura de les exportacions als Estats Units, podria enfrontar-se a una recessió econòmica amb tancaments de fàbriques, deportacions i acomiadaments massius. Per altra banda, Canadà també s'enfronta a una possible caiguda significativa del seu PIB, amb un gran nombre de llocs de treball en risc.
Per altra banda, la situació amb la Xina és igualment tensa. En resposta als aranzels imposats pels Estats Units, el país asiàtic ha adoptat una estratègia multifacètica. Ha imposat els seus propis aranzels sobre productes nord-americans com ara petroli, gas natural i maquinària agrícola. A més, ha iniciat investigacions contra empreses nord-americanes i n'ha inclòs diverses en una llista d'entitats "no fiables", cosa que podria causar restriccions comercials.
Tot i que la Unió Europea encara no ha estat afectada directament, les amenaces de Trump d'imposar aranzels substancials als productes europeus han generat gran preocupació. Els líders europeus han advertit que una guerra comercial entre els Estats Units i Europa beneficiaria la Xina.
En resum, aquesta escalada en les tensions comercials està creant un clima d'incertesa econòmica global, amb repercussions negatives per al creixement econòmic i l'ocupació a múltiples països. Si aquesta situació continua escalant, aquesta guerra comercial tindrà conseqüències devastadores per a l’economia mundial.
Com pot ser que al segle XXI encara es tingui la mentalitat de voler conquerir altres territoris per esdevenir la primera potència mundial? En comptes de buscar solucions diplomàtiques i cooperacions que beneficiïn a tota la població mundial, l’egoisme s’imposa fent que creixin tensions comercials, comencin guerres…
Així doncs, aquesta manca de cooperació i pau en les relacions polítiques i comercials internacionals reflecteix una absència de valors espirituals i ètics en tots els líders mundials i les altres parts involucrades. Aquest context torna a manifestar la importància d’incorporar principis morals i religiosos a les negociacions internacionals, ja sigui buscant el bé comú i la justícia global, deixant l’egoisme endarrere, buscant la pau i la cooperació... Sense tots aquests valors, les tensions comercials aniran escalant ràpidament amenaçant l'estabilitat econòmica i també la pau mundial.