Què necessites per ser feliç?

La publicitat que avui ens inunda pertot arreu com una heura que s’arrapa a la paret o un corc que rosega la fusta sense pietat ens anuncia l’arribada imminent del Black Friday, una estratègia comercial filla del capitalisme i de la globalització. Però, més enllà de temptar-nos com si fos una poma enverinada, és una oportunitat d’or per plantar cara al sistema i rebel·lar-nos contra l’allau de consumisme que esclafa la nostra societat narcisista, sorgida d’una lògica social individualista i hedonista impulsada per l’univers de les coses.

Sèneca ens convida a pensar que la felicitat consisteix a no necessitar la felicitat, però la nostra societat hipermoderna ens té instal·lats en una era de consum tòxic, on el culte al desig i a la felicitat artificial s’han erigit en el nou centre de gravetat. I davant d’aquest jo desvirtuat que viu a cavall entre la societat de la seducció i la societat del buit, la resposta és disfressar aquesta ferida que provoca la pèrdua de la pròpia essència amb l’autoengany. El narcisisme ens té agafats pel coll, en un moment en què s’han invertit tots els codis, i és per això que és tan perillós, perquè s’ha convertit en una arma de control social.

El Black Friday ens incita a comprar, només perquè el capitalisme ha transformat les ofertes i els descomptes en les bombetes lluminoses d’un circ de fantasia que ens deixen completament estabornits. I funciona perquè el sistema ens ha anul·lat la voluntat i ens ha fet creure que vivim en un present infinit on tot està permès. Si el que necessites és consolar-te amb el món dels objectes i comprar compulsivament, només perquè et deixes atrapar pel cant de sirena del Black Friday sense pensar en la utilitat d’allò que compres i en els límits del teu consum, això és un fracàs per a la teva ètica personal. Per tant, abans de vendre’t l’ànima al diable del consum, fes aquesta petita reflexió: Realment ho necessito? O només compro per curar les meves ferides? La societat ens empeny cap a la direcció del capital, però només tu pots decidir cap on vols anar. I donar aquest poder tan absolut a una colònia o una jaqueta és deixar-nos arrossegar per una falsa marea de felicitat.

Així que, recorda-ho bé abans de comprar tot allò que no necessites: «Feliços els pobres en l’esperit, perquè d’ells és el Regne del cel» (Mt 5,3).