Quaresma i conversió ecològica

La Quaresma és un temps de reflexió i de pregària però també de silenci. I dic «silenci» perquè és la paraula més bonica que se m’acut per indicar quina hauria de ser la nostra actitud de sobrietat durant tots aquests dies. Oi que, quan callem enmig de la nit, se’ns fa evident l’univers i és llavors que distingim les estrelles sobre la volta del cel? Aquest és el llenguatge de Déu, que també està escrit en les flors que neixen cada dia, en els arbres que es bressolen amb el vent, en l’olor dels camps florits o del petricor. Però tot aquest poder immens de la natura és invisible als nostres ulls mentre parlem, distrets per la fressa i la velocitat d’un present fugaç que ens allunya de la realitat.

Per això, el lema europeu quaresmal d’enguany del Moviment Laudato Si’ és «Atura’t i escolta». I si la Quaresma és una oportunitat per reflexionar sobre el nostre camí personal de vida, també ho és per fer-nos conscients del clam de la natura que ens interpel·la cada dia en primera persona, en un món tocat de mort. I per què no fem, doncs, que la Quaresma sigui també una experiència de conversió ecològica? És només des de la pregària que podrem forjar el nostre esperit i fer de la nostra vida un cant a la Terra i a la Creació. O és que hem oblidat que només som hostes humils de la Casa Comuna i que no tenim cap dret a malmetre ni a voler posseir el que és de tothom? No facis de l’ecologia la teva enemiga sinó la teva aliada i converteix la Quaresma en un full en blanc per estampar-hi amb tinta indeleble tots els teus compromisos per salvar el nostre estimat planeta blau. La reconciliació i el perdó neixen del penediment i d’aquesta manera es poden transformar en amor, com un foc que ens purifica.

Així que jo et proposo que miris aquesta Quaresma amb uns altres ulls i llavors, t’adonaràs que el món batega, com quan durant el confinament vam tornar a sentir tots aquells sons perduts que vam recuperar. Però vam deixar marxar aquella onada que ens va abraçar de cop i aquest ha estat el nostre delicte. Per tant, fes de la teva Quaresma no només un diàleg amb Déu sinó també amb la terra sobre la qual has plantat les teves arrels i has sembrat les teves llavors.