Deu anys després de la publicació de la carta encíclica Laudato Si, el Vaticà acaba d’aprovar la Missa per la Custòdia de la Creació dins del Missal Romà. És tota una declaració d’intencions de Lleó XIV per continuar el llegat del papa Francesc i per reivindicar que «l’obra de la Creació està seriosament amenaçada per l’ús irresponsable i l’abús dels béns que Déu ens ha confiat», enfront de les veus negacionistes –també a dins de l’Església– que desoeixen el crit agònic de la terra perquè no volen, no poden o potser no saben admetre el perill de l’emergència climàtica. Pel papa Lleó, «l’Eucaristia és també font de llum i motivació per a les nostres preocupacions pel medi ambient, i ens orienta a ser custodis de tota la Creació». Així, l’Església es posa al servei de la Casa Comuna en el que és un «gran acte de fe, d’esperança i de caritat».
Canviar la nostra relació amb tot el que ens envolta és el primer pas per reconciliar-nos amb el paradís que hem perdut, que és el de l’harmonia amb la natura però també amb els nostres germans, mentre que ignorar-ho ens converteix en autòmats que no veuen, que no escolten, que no senten perquè s’han venut l’ànima a la fàbrica de la ignorància, aquella que lluita per apagar els valors de la cultura i la ciència per poder manipular les nostres consciències.
Sense esperit crític, sense coratge, no podem presumir de ser cristians perquè la nostra missió evangèlica és també custodiar la Creació. I si «sentim el crit de la terra i sentim el crit dels pobres és perquè aquest crit ha arribat al cor de Déu. La nostra indignació és la seva indignació, la nostra labor és la seva labor», ens recorda el papa Lleó. Així doncs, posem-nos en camí perquè la crisi ecològica és cada cop més greu. O ja no recordem els dos anys llarguíssims de sequera que ha patit Catalunya, els incendis i les inundacions que fins ara han devastat les nostres comarques o la DANA del País Valencià? Cuidar la Terra no és només un deure cívic sinó un acte d’espiritualitat que ens connecta amb la Creació: el primer acte d’amor de Déu.
Si el papa Francesc ens cridava a la conversió ecològica, el papa Lleó xiv hi afegeix ara el compromís de la litúrgia com a motor de canvi i transformació. Però no es tracta només de pregar per la salut del nostre planeta, sinó de viure sempre d’acord amb el que preguem.
(Imatge: Marta Finazzi)