Mentides racistes

Les notícies falses escampades a la xarxa per part de l’extrema dreta britànica van alimentar la fúria contra immigrants aquest juliol passat al Regne Unit on la violenta protesta de grups de manifestants va causar molts aldarulls. També a Espanya l’extrema dreta ha fet circular algunes notícies falses xenòfobes. En tots dos casos s’han servit d’uns fets horrorosos, dolorosos i inexplicables com són la mort causada a tres nenes d’UK i un nen a un poble de Toledo. Els han utilitzat per atiar l’odi contra els estrangers, han volgut treure rèdit d’un mal causat a uns menors innocents en què els sol·licitants d’asil i els musulmans, per exemple, no hi tenen res a veure.

Sempre ha existit la informació falsa, però avui en dia les xarxes socials poden amplificar-la molt més i, en el cas del Regne Unit, ha desfermat manifestacions violentes contra els immigrants. Per això és important educar en formar un esperit crític: ensenyar a preguntar-nos pels interessos que hi ha darrera l’autor o la font que publica la notícia; no per sospitar de tothom i convertir-nos en conspiranoics, sinó per posar els fets i els relats en context. Ensenyar que és convenient verificar i contrastar les notícies abans de fer-les circular i que no és responsable fer circular notícies basades en mentides.

Estaria bé que ens preguntéssim com reaccionem davant de l’allau de continguts que ens arriben a través de les xarxes. Mirem de posar cada cosa en context? Quins referents busquem per estar informats de veritat? Quins criteris ens dona Jesús per mirar la realitat?

Jesús ens diu que tots som germans, fills d’un mateix Pare que ens estima a tots igual. Que no siguem desconfiats vers els que no són com nosaltres. En la paràbola, és justament el samarità qui no passa de llarg de l’home apallissat pels lladres ran de camí i se’n compadeix. Jesús ens diu que estimem Déu i el proïsme.

La manera que tenim de relacionar-nos amb els altres passa pel sedàs de la misericòrdia? Com mirem el proïsme? Ens deixem arrossegar fàcilment per la manera frívola en què ens arriben (des)informacions a les nostres pantalles? És urgent contrarestar la desinformació i el racisme!