L’Església és notícia?

En les darreres setmanes he tingut la sensació que, per un costat o per l’altre, l’Església és notícia. Ens informen els mitjans que el Vaticà estaria implicat en una missió per posar fi a la guerra d’Ucraïna i el Papa demana als qui lideren els països que construeixin la pau. És època de canvis, també per l’Església, i, tot i arribar tard, celebrem que per primer cop laiques i laics votaran en un sínode de bisbes.

Escoltàvem la setmana passada ressons de la decisió del Govern d’equiparar fiscalment les confessions religioses, obrint a l’exempció de l’IBI i l'impost de societats, que ja gaudien l’Església Catòlica, la Federació d’Entitats Religioses Evangèliques, la Federació de Comunitats Israelites i la Comissió Islàmica, a altres cultes amb arrelament a Espanya.

Escoltàvem també la setmana passada el posicionament dels bisbes contra la gestació subrogada i, tot i que més difuminat, hem pogut llegir sobre l’aprovació de la “Instrucció de la Conferència episcopal sobre els abusos sexuals de menors i persones vulnerables”. Alhora, nous casos d’abusos i encobriments no deixen d’emergir.

I, segurament, quasi totes les que llegiu aquestes paraules haureu vist el documental “Amen” on el Papa conversa amb un grup de deu joves sobre temàtiques diverses.

Potser l’Església no sigui tant notícia com comentàvem entre amics després de missa. El més probable és que visquem en una certa bombolla i, tot i voler-nos dissoldre com a sal en el món, rebem ressons cristians que a altres bombolles no arriben. També diré, que les notícies mencionades ens deixen un rerefons agredolç, algunes les celebrem, altres aixequen polseguera i fum, en altres busquem matisos i més d’una ens toca el voraviu. Llavors, en aquest mar de contradiccions, amb què ens quedem? I, sobretot, amb què es queda aquell o aquella que no coneix de prop l’Església?

Jo em quedaria amb que tenim quelcom a dir en el món que vivim, que no vivim en una bombolla ni és indiferent el que fem o pensem els cristians. Però, sobretot, en aquest temps de Pasqua em ressonen una pregunta i una exclamació:

Jo, com dono notícia de l’Església?

Quina major notícia que la Resurrecció!