La resurrecció de la natura

Aquesta pregària ecològica és una mica diferent perquè la Setmana Santa és un temps interior que hem de cultivar a dins nostre com si fos un jardí. I sabies que el març és el millor mes per al jardí, que s’ha de preparar per a l’arribada de la primavera? Doncs, de la mateixa manera, nosaltres com a cristians també ens disposem a remoure les nostres entranyes com si fossin la terra que cal cavar, regirar, enterrar, estovar, aplanar, anivellar, ondular, igualar... i tots els altres verbs dels jardiners, per tornar a començar de bell nou, com cada any, a sembrar-hi totes les llavors. I tot plegat, quan acabem d’encetar una nova estació que fa olor de l’esclat de les flors i del verd però també de la pluja, tan preciosa i tan escassa, de la qual cada gota és com una palleta d’or. Per això, m’atreveixo a pensar que la Setmana Santa és la terra pelada i marró del jardí que encara no ha nascut, però que nosaltres sabrem cuidar i estimar perquè creixi ufanosa i es transformi en un bonic paradís per a cadascú, però només si tenim els deures fets. Perquè, si deixem que les males herbes n’envaeixin tots els racons i menystenim les nostres tasques, enlluernats per les distraccions llamineres del món de fora, el nostre trosset de terra es convertirà en un desert.

Precisament, aquest és el sentit de la Pasqua: la primavera dels nostres cors. Però avui, tot s’ha capgirat, les tradicions i el rumb de la humanitat. Viure la Setmana Santa és tornar a les arrels, aquelles que no veus perquè estan enterrades però que s’entortolliguen com criatures juganeres a les profunditats del teu jardí. Aprofita aquestes vacances per visitar-lo, per comprovar si el tens abandonat i què hi podries fer per arreglar-lo, perquè el mes de març és la millor època de l’any per plantar l’esperança. Pots fer-ho en un test, en una jardinera o directament sobre la terra. Però no et descuidis de regar-la i, sobretot, no la deixis a l’ombra només perquè tens altres coses a fer. Res és més important que el teu jardí interior. Si no, quina Pasqua viuries? I si no comences per aquí, des de dins i cap enfora, com pots pretendre defensar un planeta que té milions de jardins i de flors per salvar?

T’has fixat que els arbres ja verdegen? I que ja han arribat els primers borinots i les primeres papallones? La resurrecció de la natura també és la meravella de la Pasqua.