Actualment, estem rodejats de productes d’alta tecnologia. A més, la pandèmia de la COVID-19 ha accelerat el procés de creació d’aquests productes innovadors. Des d’ulleres de realitat virtual fins a criptomonedes. Aquesta és la nova realitat virtual: el metavers.
Qui es podia imaginar fa uns anys que podríem anar a l’església i practicar la fe sense sortir de casa. Benvinguts al “metavers religiós”. Però, què significa exactament el metavers? En poques paraules, és una realitat virtual en 3D on la gent viuen en diversos mons que estan interconnectats. Cadascú té el seu avatar personalitzat que es pot moure, quedar amb amics, anar a comprar, fer esport… Pot semblar difícil imaginar aquest món de fantasia digital on els éssers humans són com figures de Lego controlades pels humans, però ha esdevingut una tendència molt popular, no només entre els joves però també els adults.
Per exemple, als Estats Units, un capellà va veure que una família de feligresos no eren presents a la missa dominical. Quan va saber que el motiu era la seva exposició a la COVID-19, els hi va enviar uns auriculars i unes ulleres de realitat virtual, cosa que els va permetre resar dins de l’església virtual. Per tant, el metavers acull serveis religiosos en espais de realitat virtual i utilitza la realitat augmentada com a eina educativa per ensenyar la paraula de Déu a la població.
L’avantatge d’aquest metavers és que arriba a persones que no poden anar físicament a l'església. Moltes confessions religioses ofereixen activitats digitals interactives que complementen els serveis tradicionals. A més a més, també és una oportunitat pels no-creients de poder visitar els diferents temples sense sortir de casa i escoltar/llegir les escriptures. Per tant, proporciona una guia espiritual per creients i no-creients.
Així doncs, la pandèmia ha donat l’oportunitat d’experimentar l'espiritualitat en un entorn 3D juntament amb la tecnologia de realitat virtual. La religió i la tecnologia han de coexistir i, per aquest motiu, ens hem d’adaptar a aquest nou món virtual, professant la mateixa fe que al món real. No obstant això, queda per veure com ens adaptarem al metavers i de quina manera mantindrem les connexions d’humà a humà.