La COP 27 s’ha allargat dos dies més per manca d’acords, però no ens hauria pas d’estranyar gens quan el món encara no ha pogut complir els objectius de la COP 21 de París, on es pactà de limitar l’augment de la temperatura del planeta molt per sota dels 2 ºC; amb el compromís que s’arribés als 1,5 ºC. Mentrestant, les Nacions Unides posen sobre la taula el futur del canvi climàtic però, aquest any, sobre dos escenaris que ens haurien d’esgarrapar la consciència. En primer lloc, perquè Egipte no és un país democràtic: el seu líder va pujar al poder gràcies a un cop d’estat militar l’any 2013. I, des de llavors, mentre els líders mundials gaudeixen del confort i del luxe al balneari de Sharm el-Sheikh, aliens a la realitat política i social d’un país on els drets humans són vulnerats i oblidats entre reixes, la societat civil viu sota l’ombra de la por perquè a les presons hi ha milers de presoners polítics i de periodistes que només tenen dret a callar. Però la COP 27 també està tacada per la hipocresia climàtica perquè Coca-Cola, el major contaminador de plàstic del món, ha patrocinat la COP 27. Això s’anomena greenwashing, quan les marques juguen a fer activisme ambiental i es transformen en ecològiques com per art de màgia, igual que un llop que es disfressa amb una pell de xai.

Sabies que el 99% dels plàstics es fabriquen amb combustibles fòssils? I que Coca-Cola produeix cap a 120.000 milions d’ampolles de plàstic d’un sol ús cada any? Però encara és més greu que les grans multinacionals facin arribar els seus productes fins als llocs més recòndits del planeta, però que no se’ls doti d’estructures ni de cap mecanisme per poder gestionar-ne els residus. En països envaïts per la contaminació de plàstics, com ara Indonèsia, es veuen obligats a cremar els envasos com a única solució; amb la toxicitat que això suposa per a les persones i per al medi ambient. És a dir, com podem salvar la terra que ens acull si els grans interessos mundials només giren entorn de la màquina de fer diners?

Per això cal que sapiguem estar alerta, i que recordem sempre les paraules que ens diu Jesús aquí, ara, cada dia: «Mireu, jo us envio com ovelles enmig de llops: sigueu astuts com les serps i innocents com els coloms» (Mt 10,16). Perquè vivim en una època que s’ha convertit en un aparador de vanitats i de mentides; també, en nom del clima.