Ecologisme integral

Sabies que Jane Goodall, la dama dels ximpanzés, va néixer a Londres un 3 d’abril? Enguany farà 88 anys i, en tot aquest temps, no ha deixat de lluitar per la llibertat... però no només la dels animals. També és missatgera de les Nacions Unides per la Pau i mai no ha dubtat de posicionar-se en contra de totes les guerres. Precisament, fa poc que ha signat una declaració en què escrivia: «Jo, Jane Goodall, dono suport al valent president i al poble d’Ucraïna, que lluiten amb coratge i determinació per protegir les seves famílies, casa seva i el seu país d’una agressió injustificada». Per mi, aquest és un gran exemple de l’ecologisme integral que el papa Francesc reivindica a l’encíclica Laudato si, la qual es basa en els pilars de la filosofia de la No-violència; és a dir, sostenibilitat, regeneració i defensa de la biodiversitat.

«Sigues el canvi que voldries veure en el món», perquè «el futur depèn del que facis avui», deia Gandhi. Era un home entusiasta i profundament espiritual que creia en la pregària i en el seu poder de transformació personal. Pacifista incansable, ha inspirat el discurs ecologista de persones tan diverses com ara la primatòloga Jane Goodall, l’activista Satish Kumar o el papa Francesc. En el fons, tots comparteixen el mateix ideal de pau i d’esperança perquè l’emergència climàtica és una guerra més en l’escenari del món. Goodall ha dedicat tota la seva vida a estudiar i a protegir els ximpanzés, a més de fer pedagogia de l’impacte que té l’ésser humà sobre el medi natural perquè hem heretat un planeta que no sabem conservar. I sabies que Satish Kumar és l’artífex de la caminada per la pau del 1973-1974 des de Nova Delhi fins a Moscou, París, Londres i Washington, que són les capitals dels primers països del món amb armes nuclears? Kumar creu que la reverència per la natura ha de ser el centre de tots els debats polítics i socials. Aquesta és l’essència de l’ecologisme integral.

En definitiva, ecologia i No-violència són germanes de la Terra. Si estimes la natura, multiplicaràs el teu amor per la vida i faràs créixer la llavor del respecte i de la gratitud en cadascuna de les teves accions. En un present devastat pels conflictes personals, polítics i socials –cal no oblidar que ara mateix hi ha 65 guerres actives al món!–, hem d’aprendre a desarmar-nos de la violència de l’egoisme i només així, des de la fraternitat, podrem reconstruir la Casa Comuna de la humanitat.