Teràpia quaresmal i revolució ecològica

(Carta de la Glòria i la Mònica 03 en el camí de la Pasqua 2019)

Amigues i amics: pensem que hem arribat al punt central del nostre recés de quaresma. Estem d’acord que els pronòstics sobre el futur de la societat poden ser catastròfics, o alternatius. Dels catastròfics, els diaris i els mitjans en van plens. Els pronòstics alternatius són els nostres. Creiem i sentim que ens cal ajudar a generar canvis, com a subjectes personals i com a subjectes socials. La Glòria parla dels canvis personals i la Mònica 03 del socials.

  • CANVIS PERSONALS (Glòria). És fonamental canviar la nostra manera de relacionar-nos amb la natura. Des dels finestrals del monestir observo cada dia una natura quieta i canviant, amb tons repetitius i nous, grandiosa i detallista, serena i tremenda, igual i sorprenent... i sempre bella. Estem en la natura, som natura. Si la destruïm, ens destruïm. Canvis? Respecte dels ritmes naturals, observació, contemplació, art, sensibilitat, deixar-nos impactar, ús raonable dels recursos. Per tal d’arribar a aquesta mentalitat ens cal guanyar en el nostre cor espais de serenitat, de pau, de joia, de relacions generoses i d’un estil de viure auster. Personalment he anat canviant en la mesura que he après a relacionar la natura amb l’estimació. He après a estimar-me, a estimar els altres i estimar Déu, gràcies en part a la natura. He anat aprenent també a respectar, valorar, gaudir i estimar la natura des de l’amor interior personal. 
  • CANVIS SOCIALS (Mònica 03). La Glòria té tota la raó. Sense el canvi personal estem perduts. El canvi ha de portar-nos a la militància ecològica. Una militància que comença per nosaltres mateixes: estil de vida, despeses, dedicacions... Vers on? Doncs a les organitzacions, grups, comunitats, accions socials i polítiques. Si en diem “Mare terra”, i dèiem que té la força de les mares, ara l’envellim; els fills i les filles l’estan destruint. Per tant, som-hi: què puc fer en el meu àmbit per la revolució ecològica? Com recolzar, potenciar, participar i lluitar per una causa que ens afecta a tots? No estem en un temps de conversió? Pregària, dejuni, penitència, almoina. Què signifiquen per a nosaltres avui i aquí aquestes expressions sàvies de la tradició? Que les paraules i les intencions es converteixin en accions. LA PARAULA va parlar i va actuar, va morir assassinada i va ressuscitar; doncs que les nostres paraules es manifestin en acció.

(Glòria i Mònica 03)