Sant tornem-hi

Aquesta expressió, de llarga tradició, no es refereix precisament al calendari dels sants i de les santes, sinó a una realitat que aquests dies viu molta gent que torna de vacances o d'un temps més relaxat. Tornem a la feina, tornem al ritme de vida, tornem al soroll i al que és tan conegut, encara que potser no en tenim massa ganes. També hi ha qui pensa: Sort que tornem a la quotidianitat!

En els primers dies d’aquesta normalitat, la pregunta de com ha anat el temps de vacances és general a l’oficina, al campus, a les aules i al supermercat. Haurem d’escoltar tot tipus d'històries: viatges a Manxúria, amistats pesades, descripcions de tota mena.
Per què diem “sant tornem-hi” si no es tracta d’un sant? Caldria esbrinar-ho investigant la història del llenguatge. Però també hi ha explicacions senzilles, com “santificar la tornada” amb paciència, bon humor i feina ben feta. Santificar-nos nosaltres, i no ajudar a santificar els altres. Oi que s’entén?

Quan tornem a la feina no podem oblidar-nos de les persones que precisament cerquen feina. Si hem passat per aquesta situació, comprendrem el seu significat i les tensions que comporta. Fem quelcom per ajudar –de forma directa o indirecta– a superar aquesta gran plaga? També ens cal tenir presents aquelles dones, homes i joves tan mal pagats, que treballen molt o poc i tenen deutes. No arriben a fi de mes i els manquen elements essencials per dur una vida digna. Participar en la lluita per la justícia, de la manera que sigui, és responsabilitat moral i fer-ho santifica.

Recordem Jesús treballador: artesà, noi per a tot, segurament fuster, manobre, recollint olives i raïm... la major part de la seva vida. Jesús infant, adolescent i jove: un treballador. El seu esforç, la seva feina –el treball humà de Déu–, han aportat un petit gra d’arena al progrés i la construcció del nostre món. Potser sí, que el treball ens santifica. Els tallers, la conducció i reparació dels mitjans de transport, la feina de la llar, el cultiu, les obres públiques, l’atenció sanitària, la pesca... Guies turístics, mestres, cambrers, analistes, promotors/es del benestar i l'atenció a la gent gran... Tot treball en què no hi hagi engany, corrupció, explotació de tercers ni coses d’aquesta mena, ens santifica.

Sant tornem-hi, com molts cops va viure aquesta expressió el nostre Senyor Jesucrist.
 
Jesús Renau sj.