Els consells del senyor Ferrisson

Vas seguir el consell del senyor  Ferrisson, expert en tancaments d'empreses i en reduccions de plantilla.  Després d'estudiar la situació et va recomanar que la reducció arribés de forma indirecta al personal; això suposaria de fet una rebaixa del 10% dels sous. Així, ho acceptarien més fàcilment, ningú quedaria sense feina, i tu podries guanyar suficient per a seguir invertint en la segona residència que t'estàs construint.
 
Com que no són gaires, 11 en total, els vas reunir i vas fer una llarga explicació sobre la situació global, la decisió que almenys durant un any no s'acomiadaria ningú, però la necessitat de reduir salaris per poder mantenir la competitivitat en uns moments tan crítics com els actuals. Vas proposar una baixada d'un 15% i et vas retirar al teu despatx per deixar que parlessin lliurament. Després d'alguns estires i arronses es va convenir que durant un any ningú seria acomiadat i la reducció no seria del 15 sinó del 10%.
 
Vas pagar els consells de míster Ferrisson tal com havíeu establert i aparentment tot va continuar igual. Tot, no. Tu no estàs normal des d'aquella data. Et despertes a la nit, gastes mal humor amb els de casa, de forma discreta has anat a rondar per veure l'ambient, i la teva consciència no para de mossegar-te.
 
Saps prou bé la causa del teu malestar. L'empresa no va malament. Tampoc està per tirar coets. Però aquesta rebaixa dels sous senzillament és pel que ningú sap, encara que tu no t'enganyes. Ells estan pagant una part del teu somni de tants anys. T'aprofites de la situació de crisi general per treure'n un benefici injust; legal, però injust; consensuat, però injust, amb garanties, però injust. La teva consciència és honrada i no vols ni estàs disposat a enganyar-te a tu mateix.
 
Quan escoltaves l'evangeli a la missa del diumenge, les paraules de Jesús sobre la veritat de la consciència i la llei interior de la bondat, la fidelitat i l'amor  per sobre fins de les disposicions externes, un raig de llum  t'ha il·luminat per dintre. El que he fet, per molt legal, no és just. I has pres una decisió, irrevocable.
 
(I així va ser, a finals de mes, amb sorpresa general, vas parlar d'una nova situació que havia canviat les previsions i vas retornar a la situació anterior. La justícia i l'equitat es couen a la consciència personal. Una vegada més, Jesús ha donat llum al teu interior i a la teva llibertat)
 
Pot semblar una història inventada, però, potser que no fem cas a míster Ferrisson i escoltem amb cor obert l'evangeli.

Jesús Renau sj.