Contemplatiu en la saturació (I)

En el mateix moment en què el rellotge que hi ha damunt d’una important entitat financera  ha tocat la una del migdia, el Jordi acabava d’asseure’s en un dels graons que hi ha sota el monument al bell mig de la gran plaça. El Jordi és un jove executiu, amb americana, corbata, pantalons, sabates i mitjons d’executiu. Des de les 8 en punt del matí ha fet potser desenes de gestions i quasi totes li estan sortint bé. Té uns 27 anys, qui sap quants “màsters”, una moto de gran cilindrada i d’entrada sempre cau bé.

En Jordi sembla cridat a esdevenir una persona d’èxit segons els cànons del nostre sistema. La seva gran qualitat, però, pot convertir-lo també en algú atrapat en els valors dominants d'aquest mateix sistema. El salva que és un home honest que es pregunta el perquè de tot, no es conforma amb fer les coses sense saber les raons, enemic de la rutina mecanicista.

Assegut damunt els graons del monument, en Jordi s’està preguntant a si mateix: hi ha quelcom que no va bé, estic saturat, he arribat a la total saturació. Encerta com quasi sempre, en Jordi ha arribat a la saturació.

 

Mira de respirar a poc a poc, Jordi.

Experimenta com l’aire, una mica empastifat per cert, entra i surt dels teus pulmons. Entra per uns moments dintre teu.

Millor que no tanquis els ulls, que encara et pisparien la cartera.

Si és possible ser “contemplatiu en l’acció” , potser també pots ser-ho en “ la saturació”, no creus?

Tens salut, tens feina, caus bé a la gent, guanyes diners, vas al gimnàs, domines quatre idiomes, diuen que ets una promesa... rumia una mica, si us plau.

I què ?

Com et veus dintre de 10, 20 o 30 anys?

Vols dir que no se t'està escapant alguna cosa molt important?

 

A dos quarts de dues en Jordi està decidit a fer un canvi. La contemplació d’un futur resignat i en conformitat amb la societat dominant li ha oberts els ulls del cor. No es està disposat a entrar en la rutina prefabricada. Sent una urgència de canvi radical. Sense saber massa cap a on ha de tirar la saturació li ha obert la porta a un futur diferent del programat.... un futur molt millor per altres i amb sentit per a ell.

També és possible contemplar en la saturació i encetar un nou camí.

 

Jesús Renau sj.