«Lloat sigues, Senyor, per totes les criatures.» (Sant Francesc d’Assís)
De l’1 de setembre al 4 d’octubre, els cristians d’arreu del món estem cridats a celebrar que vivim agermanats amb la Creació. És l’ocasió per jutjar les nostres actituds com a hostes de la casa de Déu, la llar que embrutim i taquem en nom de la ignorància i la mandra. I pintar el capitalisme de color verd és absurd, només perquè hem inventat el cotxe elèctric i tants altres enginys que no depenen de combustibles fòssils. Però que continuen consumint, com si la Terra fos una font inesgotable de recursos. Sabies que el Club de Roma és una institució creada per abordar el futur del planeta? I que l’any 1971 va establir que s’havia arribat al creixement zero? D’això ja fa cinquanta anys, però mirar cap a un altre costat només ha accelerat les esquerdes que creixen com un riu i desborden la nostra Casa Comuna. I, ara, assistim atònits a l’espectacle lamentable i vergonyós de l’emergència climàtica, com si fos un bolet verinós que ningú no ha cultivat.
Francesc d’Assís és el patró de l’ecologia, el sant que venerava la natura com un do meravellós que Déu havia regalat a la humanitat. El 4 d’octubre és la seva onomàstica i un dia per reflexionar sobre la nostra relació amb l’univers. Hi estem connectats des del gènesi: en hebreu, adam significa ‘persona’ i adamà, ‘la terra’, però hem oblidat de meravellar-nos amb la bellesa de tot el que ens envolta, com feia sant Francesc.
Tanmateix… N’hi ha prou, de commemorar el Dia Mundial Sense Cotxe cada 22 de setembre, si no lluitem a cada segon per frenar l’empremta de carboni, el forat de la capa d’ozó, la contaminació acústica i ambiental i, en definitiva, els nostres hàbits de consum excessius i no-sostenibles? Aquest 2021, Espanya figura entre els tres països de la Unió Europea amb més cotxes nous matriculats, dels quals, els vehicles elèctrics no suposen ni un 1%. I no et sembla esgarrifós que la mitjana espanyola de vehicles sigui de sis cotxes per cada deu habitants?
En la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, t’has plantejat com et desplaces?
Salvaguardar el llegat que hem heretat és pregar amb la il·lusió de canviar-ho tot. Com diu el papa Francesc a l’encíclica Laudato si: «Oblidem que nosaltres mateixos som terra». Per això, no et despistis, perquè el Temps per lloar la Creació és cada dia de la teva vida.