El mes de setembre marca l’inici dels cursos escolars. Des dels més menuts de parvulari fins als estudiants universitaris es preparen per desfer la motxilla de la piscina per tornar-la a omplir de llibres, llibretes, estoigs i apunts. Aquest pot semblar un fet insignificant, però, si ens hi fixem més detalladament, és l’inici de noves amistats, nous interessos, noves rutines… Tot i que sempre marquem l’inici de l’any al gener, podríem dir que aquest també suposa un inici bastant remarcable: veiem com ens proposem tornar a fer esport, estudiar per treure bones notes, preocupar-se més pels altres… En altres paraules, ens marquem uns objectius que intentem aconseguir al final del curs escolar.
Recordo quan estava a primària que el primer dia no només ens presentàvem a la professora i a la classe, sinó que, més en específic, hi havia una cosa que em va marcar: l’elecció d’un lema. Un lema és aquella frase curta que sintetitza una idea o un pensament. En el cas de l’escola, els professors es reuneixen setmanes abans fins que proposen un lema exitós, en el sentit que té un significat sòlid i representa tan al professorat com a l’alumnat. Alguns exemples que poden sonar ben simples són: Teixim el futur, Escoltar el món des del cor, Construïm vida...
Aquests lemes no sorgeixen com una idea banal, tot al contrari, aquests ja apareixen a la Bíblia per tal de generar reflexions i inspirar als creients amb els temes relacionats amb la paraula de Déu, el camí de Jesús, l’amor, el perdó… Un lema et porta a un altre i així progressivament vas descobrint els ensenyaments de Jesucrist d’una manera ben entenedora. Aquests són una guia espiritual per saber com actuar dins la societat. Petits coneixements que acaben amb una explosió d'alegria i joia amb valors ben marcats.
Finalment, moltes vegades quan ens fan la pregunta Qui som?, acostumem a respondre amb el nostre nom, potser l’edat i alguna frase que ens representa o ens hagi marcat. Es tracta de buscar una frase que ens descrigui. Les escoles, doncs, ens donen una guia de com començar a pensar en el nostre “eslògan”. No n’hi ha cap que sigui correcte o incorrecte, només has de tenir en compte que molt probablement hauràs d’anar canviant-lo i adaptant-lo d’acord amb les teves experiències de vida personal. És un recorregut que s’ha d’anar seguint fins que en trobis un amb el qual estiguis satisfet. Per tant, ara toca pensar, quin volem que sigui el nostre lema d’aquest curs?