«Nosaltres som el nostre pitjor enemic. Ningú no pot destruir la humanitat, excepte la humanitat mateixa.» (Pierre Teilhard de Chardin)
Cada segon dissabte del mes de maig se celebra el Dia Internacional del Comerç Just. Enguany, sota el lema de Reconstruïm amb justícia perquè és urgent prendre consciència que el nostre model econòmic és abusiu i arbitrari, quan l’1% de la població posseeix el 99% de la riquesa. Són xifres imperdonables. I, malgrat tot, vivim a remolc d’aquest capitalisme salvatge, esclaus d’un sistema sense ètica ni moral que perpetua desigualtats socials, mentre continuem consumint desenfrenadament, sense pensar que les nostres accions individuals no només afecten els drets laborals i les condicions de vida de petits productors d’arreu del món, sinó que també acceleren el canvi climàtic. Sabies que la protecció del medi ambient és un dels deu punts inclosos a la Carta Internacional de Principis del Comerç Just? Això vol dir que prioritza matèries primeres produïdes de manera sostenible, fa servir tècniques de producció que redueixen el consum d’energia i les emissions d’efecte d’hivernacle, minimitza l’impacte dels residus sobre el medi ambient, utilitza herbicides, plaguicides i pesticides orgànics, materials reciclats o biodegradables i que tots els productes s’envien per mar, sempre que sigui possible. Les Nacions Unides recomanen tres línies d’acció per frenar l’emergència climàtica: millorar l’eficiència energètica, disminuir l’empremta de carboni de productes i processos, i reduir les emissions de carboni. Totes les organitzacions de Comerç Just ho compleixen.
El Comerç Just és responsabilitat, transparència i justícia. També, absència de treball infantil i forçat, no-discriminació per raó de gènere, creació d’oportunitats i respecte pel medi ambient. Quan en compres un article, estàs invertint en tot aquest patrimoni immaterial –o potser no ho fas perquè el mercat de la globalització és ple d’alternatives molt barates–. I... ara que saps tot el que hi ha darrere de l’etiqueta FTO (Fair Trade Organizations), encara te’n reca el preu? Pensa que empoderes els països del sud, lluites contra la desertificació i la rehabilitació de sòls degradats i apostes per un model més democràtic, ecològic, solidari i sostenible.
José Mujica, l’expresident de l’Uruguai, deia que la democràcia és com un múscul que, si no s’exerceix, es perd, i que per això cal lluitar-la sempre, malgrat totes les contradiccions. I no et sembla pervers que l’economia sigui tan poc democràtica? Precisament, pregar la realitat vol dir ser com el bon samarità, perquè girar l’esquena a la humanitat ens converteix en còmplices de l’especulació, la misèria i la destrucció del nostre planeta. Només així podrem ser fidels a l’Evangeli en un món descregut i vençut per la injustícia i l’egoisme. «El cel i la terra passaran, però les meves paraules no passaran» (Mateu 24:35).