Així ens ho suggereix el dibuix, però deixeu que faci un petit incís que correspon a la situació que estem vivint i viuen els nostres catequitzats i catequitzades. Portem tanta “metralla” sobre les nostres espatles (l’escola bé pot testimoniar-ho en primera persona) que avui ens fixarem en un altre detall del dibuix que després comentarem. Per higiene mental i psicològica, no tornem a repetir amb massa insistència les nostres clíniques, les víctimes de la pandèmia... I més tenint en compte que la part central del dibuix és un llit amb tots els aparells d’una UCI qualsevol… tot sigui dit amb tot el respecte per als malalts de la COVID.
L’Evangeli narra la guarició que Jesús fa de la sogra de Pere, i de molts més malalts. Amb un detall de Marc que no queda consignat en el dibuix (tampoc es pot posar tot en un sol dibuix): és la pregària que fa de nit Jesús, per sentir-se més fort davant dels qui pateixen. Això podem guardar-nos-ho en algun moment de l’explicació: Jesús tenia tanta força per ajudar la gent, perquè la buscava el Pare del Cel en la seva pregària.
I anem al dibuix: l’Església que camina és una manera de dir que com a cristians ens adonem del mal i el dolor que pateixen els homes i dones, especialment els més pobres.
- Els nens poden explicar alguna noticia: els sense llar, el necessitats d’aliment, algú de la família, i el que no ens diu la televisió perquè no interessa.
- I preguntar-nos: com ens sentim mentre patim, estem malalts, sofrim per dintre, moralment…
Que sigui l’Església la que porta el malalt a Jesús, també pot ser un detall a comentar. Sembla una església de poble; església del poble, de la vida de les persones, les esglésies de poble solen ocupar un lloc principal dintre d’ell…
I ara hi ha un detall que pot passar desapercebut per als infants: el malalt ÉS EL MÓN, perquè hi ha un incipient mapa d’Europa i nord d’Àfrica, al qual s’aplica un instrument mèdic urgent, molt urgent; per això el dibuix sembla que corri…
La Mafalda (no crec massa que els nens sàpiguen qui és, potser algú sí que ho sàpiga) té una vinyeta deliciosa: s'hi veu la Mafalda vestida d’infermera i auscultant el món. I diu: “Al mundo le duele África…” Podem comentar-ho. El que sí podem dir és que els darrers que rebran les vacunes seran els malalts d’Àfrica… Per què? Crec que això no és “recrear-se en el mal”, és denunciar una injustícia del nostre món!
Seguim preguntant:
- Com podem alleujar el mal al nostre voltant?
- Ens podem fer mal els uns als altres?
- Què fa més mal un gest violent o un insult dit amb ràbia?
- Has vist escenes en què ens ajudem quan patim mal? Explica’n una.
I per acabar, fixant la vista i la ment en Jesús, preguntem què vol dir que "Jesús va passar pel món fent el bé", com va dir Pere (Ac 10, 38), potser recordant la guarició de la seva sogra…