Compromís

Demà s’acaba un any foradat pel silenci, perquè és quan hem deixat de fer fressa, confinats pels verbs de la por mentre la natura xisclava amb tots els colors de la vida. Així, hem après a escoltar el cant dels ocells i a encadenar les hores en què no passava res més que el temps. I ara que hem recuperat els espais verds on perdre’ns de vista, jo em pregunto si la pandèmia ens ha ensenyat alguna lliçó; a nosaltres, que ja fa anys i panys que suspenem l’assignatura d’estimar el planeta.

 

Tothom recordarà el 2020 per la por, pels aplaudiments als balcons, per les mascaretes... i perquè, durant el silenci que ens ha tancat a casa, aprofitant que no miràvem, la mare Terra s’ha rebel·lat. Des de la plaga de llagostes a l’Àfrica, la pitjor registrada en els últims setanta anys; als incendis forestals d’Austràlia que han devastat més deu milions d’hectàrees i han exterminat més de mil milions d’animals; als sis incendis forestals més grans en la història de Califòrnia i el de Txernòbil, tan a prop de la central nuclear que hi han augmentat els nivells de radioactivitat. Però també hi ha hagut més tempestes que mai: als Estats Units, se n’han identificat fins a trenta durant la temporada d’huracans; a més d’inundacions i d’esllavissades a l’Índia, al Nepal, a l’Afganistan i al Pakistan. I del 20 al 23 de gener, el temporal Gloria va descarregar tota la seva fúria contra Catalunya.

En total, més de 220 desastres naturals que han segat milers de vides al llarg dels cinc continents. És un balanç que esgarrifa i, encara més, si tenim en compte que la destrucció d’hàbitats naturals, la disminució de la biodiversitat i l’alteració dels ecosistemes faciliten que els virus, com ara la COVID-19, es propaguin més ràpidament. Sabíeu que, a finals dels anys 90, a Malàisia, una espècie de ratpenat coneguda com a guineu voladora de coll vermell va haver de canviar d’hàbitat per culpa de la tala d’arbres i això va fer que contagiés els porcs i, aquests, els humans? Aquesta malaltia és el virus Nipah, però si això passa a l’altra punta del món creiem que no ens afecta, oi? Aquest 2021, no tanquem els ulls i fem que l’Any Nou sigui una albada d’esperança i de compromís per un futur més verd, més sostenible i més despert perquè «tant més que sabeu prou bé en quin temps vivim, i que ja és hora de desvetllar-nos» (Carta als Romans 13:11).