Temps Ordinari - Tercer diumenge

Lema de campanyaQuan es comença una campanya o una empresa, una de les coses de les que es preocupen els promotors és trobar un lema o una expressió que, amb molt poques paraules, cridi l’atenció i inviti a participar-hi. De vegades aquestes expressions tenen molt poc a veure amb allò que es promociona. Però el que es pretén és cridar l’atenció.
 
L’evangelista Mateu, que seguirem els diumenges de durant l’any, posa en boca de Jesús, quan comença la seva missió pública, el seu lema: “Convertiu-vos, que el Regne del cel és a prop”. I aquest lema sí que té relació amb el contingut de la seva missió!
 
La conversió
 La paraula “conversió” vol dir canviar de direcció  la nostra mirada, la nostra actitud i la nostra actuació i dirigir-les cap a la instauració d’un nou estat de coses, i, sobretot, de persones.
 
I aquest lema es complementa amb el que Jesús dirigeix a Pere i Andreu quan els diu: “Veniu amb mi i us faré pescadors d’homes!”.
 
La conversió que proclama Jesús suposa dirigir la mirada, adoptar l’actitud i promoure l’actuació cap a Ell i col·laborar a la missió de salvació, de salvar les persones d’allò, que el mar representava per a la cultura jueva. El mar era el símbol del mal. Per això acaba el passatge de l’evangeli d’avui dient que Jesús guaria tota malaltia.
 
La nostra conversió
 I aquesta invitació ens la fa Jesús a tots nosaltres, a posar la mirada en ell i a engrescar-nos en ajudar les persones a sortir de tot allò que ens encercla  per tots costats en el nostre món d’egoismes, d’injustícies, de plaers enganyosos i fugissers, de mesquineses, d’ambicions de poder econòmic, social, polític o eclesial. Aquests són els virus que provoquen les malalties actuals personals o institucionals.
 
Conversió a la fraternitat
I és aquesta conversió i aquesta missió la que ens ha d’agermanar i unir tots. A la lectura de Pau d’avui hem vist com a la comunitat de Corint ja hi rodava el virus de la divisió i de les capelletes (“Jo sóc de Pau, jo d’Apol·ló, jo de Quefes, jo de Crist”).
 
La fraternitat per part de la nostra Església Catòlica Romana es va estendre a partir de Joan XXIII a tots els pertanyents a altres esglésies cristianes. Recentment el Papa Francesc va tenir el gran gest fraternal d’acudir a la celebració a Suècia dels 500 anys de Luter. I aquests dies estem pregant per la unitat de totes les esglésies cristianes.
 
 Aquesta unitat és  més necessària avui enmig d’un món en gran part aliè a la transcendència,  i amb diverses forces polítiques tancades a l’ acollida a persones de diferent cultura, ètnia o creences i que fugen dels seus països amb les seves mínimes pertinences, en gran part vivint la intempèrie.
 
El regne de Déu i la seva bona nova s’encarna avui en la paraula i l’actitud: Hospitalitat. La nostra unió en la fe en el Crist ens ha de portar a acollir el Crist present en els pobres, en els que pateixen i en els perseguits i marginats.
 
Aquesta és la pesca a la que ens crida Jesús com a cristians i com a comunitat cristiana. Cada u ha de veure com hi respon.