Temps Pasqual - Tercer diumenge

La barca de Pere

Ens trobem amb un fragment afegit  de l’evangeli de Joan. Un relat que podríem qualificar d’eclesial en què es vol significar la presència de Jesús ressuscitat ja a la primera església.

Pere pren la iniciativa d’organitzar una jornada nocturna de pesca a la que s’hi apunten uns quants dels companys, deixebles de Jesús. I amb l’orientació de Pere, calen infructuosament les xarxes tota la nit.

La tradició exegètica, doncs, hi ha volgut veure en la barca dels  diversos passatges evangèlics  la figura de l’Església i  el protagonisme de Pere.

La pesca de tots

Totes les tècniques de pesca i esforços humans aplicats  per Pere i els seus companys no han tingut cap resultat positiu. Es pot imaginar, ben bé, l’estat d’ànim i d’humor d’aquells experimentats pescadors. I, a sobre, la inoportuna pregunta formulada  per aquell desconegut de la platja!

Però no sé què va passar que, tot i el cansament d’aquell treball inútil de la  nit, fan cas del consell d’aquell personatge. I, sorprenentment, amb l’esforç de tots, les xarxes s’omplen de tota varietat de peixos.

L’Església de Jesús

I la finor de la fe d’aquell deixeble, que Jesús estimava, descobreix Jesús Ressuscitat en l’home de  la platja. Aquell era el que l’havia vist i en qui havia cregut en la buidor del sepulcre. Ara el descobreix en l’abundor de peixos a les xarxes. I és que, des del gran fet de la Resurrecció, Jesús, el Mestre i Senyor, els acompanya sempre.

Per això podem afirmar que,  al llarg dels temps, Jesús sempre els  acompanyarà. A la barca de l’Església, amb el successor de Pere al front, sempre hi és present l’Esperit de Jesús Ressuscitat. Enmig d’onades i vents de tot tipus, en fidelitats i infidelitats, sempre hi es present, sempre inspira.

L’Església de tots

Cal que, com els deixebles de la barca, l’escoltem tots i li fem cas tots. És el que el papa actual pretén en fer la crida a viure l’Església sinodal, en la que tots estiguem oberts a l’Esperit de Jesús Ressuscitat, present en cada un de nosaltres, perquè amb l’aportació del sentir de tots, es pugui enfocar en bona direcció la barca de l’Església seguint la missió evangelitzadora en el món d’avui.

 L’Església d’amor

Jesús convida a esmorzar plegats i a manifestar l’amor. Un esmorzar  que fa reviure l’amor  de Pere cap al Mestre, perquè pugui complir la missió que se li encomana.

L’Església es reuneix entorn de la taula de l’Eucaristia per compartir el pa, que és el mateix Jesús, mort i ressuscitat, i renovar-se en l’amor per poder complir amb la seva missió.

I així ho hem de viure cada u de nosaltres, membres de l’Església, perquè puguem portar  a terme la pròpia missió en la vida personal, familiar, professional, social i eclesial.

Francesc Xicoy, sj.