Temps Ordinari - vint-i-setè diumenge

Una pregunta més

Sovint als relats evangèlics apareixen les autoritats religioses formulant preguntes o plantejant temes a Jesús, més o menys maliciosos sobre moral legal. Si és lícit pagar tribut al Cèsar, o si s’ha de lapidar a una dona sorpresa en adulteri; o sobre el descans de dissabte, o sobre determinats rituals de purificació externa... i avui sobre la licitud de donar acta de repudi a l’esposa per aconseguir el divorci.

I les respostes de Jesús fan passar de la concreció de la casuística als grans principis i al projecte que té Déu per a la humanitat. I, en el cas d’avui, Jesús passa del prescrit per Moisès, i que havia esdevingut com un privilegi per a l’home per sobre de la  dona, al projecte que Déu té des del principi, des de la creació de l’home i la dona.

El projecte de Déu

I el projecte de Déu és que la unió de l’home i la dona ha de ser tan forta i tan íntima que arribin a esdevenir, no solament una família, com diuen determinades traduccions (així ho fa dissortadament la traducció litúrgica catalana), sinó com les que són més correctes, com “una sola cosa”, o encara millor, “una sola carn”.

Aquest és el pla i el projecte de Déu. I aquest és el gran valor de la unió matrimonial, que cal mantenir, aprofundir i fomentar amb la força i l’impuls de l’interès, la voluntat i la tendresa de l’amor mutu, d’un vers l’altre, dia a dia. És un compromís tant per a l’home com per a la dona. És compromís essencialment compartit. Això era el que Jesús  reblava. I per tant, és una clara expressió de la igualtat d’home i dona.

Més endavant, Sant Pau mostrarà l’amor matrimonial com a signe i vivència de l’amor de Déu a la humanitat, de l’amor de Crist a la seva Església.

Esquerdes humanes

Prou sabem que la realitat pot presentar moltes complexitats, desajustos, esquerdes, febleses com molts matrimonis han experimentat, experimenten i experimentaran. Són moments molt delicats que comprometen  un i l’altre de la parella per mirar d’intentar refer la relació i l’amor. Naturalment  no sempre és fàcil; a vegades ni possible. El papa Francesc, amb la seva actitud d’acollida mou a acompanyar aquestes situacions i ajudar a trobar, en cada cas, el camí  a seguir, per orientar el seu amor i trobar el seu lloc dintre de l’Església.

I els nens?

Acaba el text evangèlic que hem proclamat amb l’acollida que Jesús fa als nens. Pot semblar que no té res a veure amb el tema anterior. Però potser no és exactament així. Jesús ens exhorta a aprendre dels nens, perquè estan oberts al Regne de Déu, que és el Regne de l’amor. Els nens saben abraçar i gaudeixen de ser abraçats, saben estimar i es fan estimar.

Aquesta és la gran saviesa de la convivència humana, de la familiar, de la  social i, evidentment, d’una manera especial de la matrimonial.

Francesc Xicoy, sj.
Pregària escoltada (coord. Marta Burguet)
Etiquetes