Temps Ordinari - Cinquè diumenge

Sal i llum...

Vosaltres sou la sal de la terra” “ Vosaltres sou la llum del món”. Parem l’atenció i adonem-nos que Jesús no diu als seus deixebles “Vosaltres heu de ser la sal de la terra” ni “vosaltres heu de ser la llum del món”. El cristianisme no és un imperatiu categòric que ens mani a arribar a ser de determinada manera com a fruit de la nostra voluntat i del nostre esforç.

Jesús ens diu el que som. Som sal i som llum en el nostre món. Som obra de Déu i som bons, com és bona la sal i és bona la llum. La sal dona gust i la llum il·lumina. La sal dona el bon gust de viure i la llum fa veure el que som i el que hi ha.

I, per tant, el que ens vol dir Jesús a cada un de nosaltres és que no ens deixem perdre el bon gust de viure i no amaguem la llum que ens impedeix veure el que som i el que hi ha.

...de la terra i del món

Però Jesús ens diu que som sal de la terra i llum del món. No solament ho som per a nosaltres, sinó per a la terra i per al món. Som referents de sentit de vida enmig dels altres i descobridors de la realitat dels altres i de les seves necessitats.

I a més, els cristians sabem que Jesús ens va deixar el seu Esperit. I l’Esperit Sant ens va donant el suport, l’ànim i la joia de viure i ens va orientant el camí que anem fent....amb els altres.

Si cada u de nosaltres és sal i llum,  deixem-nos, uns amb els altres, assaborir per la gustosa sal  i il·luminar per la clara llum de tots i cada un dels altres.

...enmig del misteri del mal

Però, per altra banda, en el nostre món és ben viu el misteri del mal, que pot amargar-nos  i diluir-nos el bon sentit de la vida i pot ofuscar-nos i desorientar-nos en el nostre camí. I, malauradament, sovint, ens ho deixem fer. Ens ho deixem prendre. Ho perdem. I deixem de ser significatius a la nostra societat. I la nostra societat, els seus homes i dones, ho necessiten! I cada u de nosaltres, també. Ajudem-nos a recuperar-ho!

Avui el profeta Isaïes ens mostrat a la primera lectura la manera de mantenir i de revifar la nostra llum. Ens ha dit: “Comparteix el teu pa amb els qui passen fam, acull a casa teva els pobres vagabunds, si algú no té roba, vesteix-lo; no els defugis, que són germans teus. Llavors esclatarà en la teva vida una llum com la del matí”.

L’aplicació d’aquestes  paraules del profeta als nostres dies, no necessiten massa aclariments. La terra i el món del temps del profeta,  no han canviat massa en molts dels seus patiments i de les seves necessitats. Són ben patents l’amargor i la foscor en molts àmbits de la nostra terra i del nostre món.

Amb la nostra sal i la nostra llum, que són de l’Esperit de Jesús, el podem canviar; si més no, una mica. Són molts i moltes els qui ho fan. Tots som necessaris.

Francesc Xicoy, sj.
Pregària escoltada (coord. Marta Burguet)
Etiquetes