Quart diumenge - Temps durant l'any

Avui la Paraula de Déu ens parla de profetes i de profetisme. Profetes i profetesses no són les persones que endevinen el futur, sinó aquelles persones que ens parlen en nom de Déu, són com la boca del Senyor.

Com llegim avui a la primera lectura de Jeremies, els profetes han estar cridats i consagrats per Déu des de les entranyes de la mare, enviats al poble, sobre tot en moments històrics difícils i conflictius, per anunciar els plans i projectes de Déu, per cridar a la conversió al Senyor, per il·luminar i consolar el poble. El seu missatge és doble: la fidelitat al Senyor i la defensa del pobres i la justícia. Sovint son rebutjats pels dirigents polítics i religiosos del poble, però el Senyor els fa costat.

Lluc ens parla avui de la presència de Jesús a Natzaret, quan llegeix i actualitza la profecia d'Isaïes 61, deixant de banda paraules de venjança i parlant només de gràcia i perdó. És rebutjat pel seu poble i el volen estimbar des del cingle de la muntanya, anunciant ja el que serà la passió i mort de Jesús, el profeta del Nou Testament crucificat pels dirigents, però ressuscitat pel Pare.

Jesús de Natzaret és el gran Profeta, ja que és la Paraula feta carn que habita enmig nostre. Però el seu profetisme perdura a la història a través de l´Esperit que bufa a tot arreu i omple l´univers. Molts d´ells també han estat rebutjats i alguns fins i tot alguns assassinats. Recordem el profetisme de Francesc d´Assís, de Hildergarda de Bingen, Catarina de Siena, Teresa de Jesús, Ignasi de Loiola, Bartomeu de Las Casas, Carles de Foucauld, i més recentment de Joan XXIII, Romero, Espinal, Ellacuria, Casaldàliga; també recorden  profetes d´altres Esglésies com Luther King, Desmond Tutu, Mandela i d´altres religions com Gandhi o Etty Hilessum. El Papa Francesc ¿no és també avui un profeta per al nostre temps?

Hem d'escoltar els profetes d'ahir  i d'avui, més encara, tots els cristians, pel baptisme participem del profetisme de Jesús, i hem de donar testimoni de la presència, bondat i misericòrdia de Déu i de la lluita per la justícia i els pobres, encara que tot això avui en un món mig agnòstic i benestant  no sigui “políticament correcte”: cap profeta és ben rebut a la seva terra natal...

Víctor Codina, sj.
Etiquetes