Un Déu comunitari ens convida a fer comunitat

Aquest proper diumenge celebrarem la festa de la Santíssima Trinitat. A vegades sentim comentaris com que ‘és una festa que no entenc massa, és tan teològica, que si tres persones, una essència… què vol dir tot això?’ 

És cert que sabem que de Déu ben poc podem dir, perquè no podem concebre la seva immensitat. Podem recordar la tendra escena atribuïda a sant Agustí, que va estudiar tan a fons el misteri de la Trinitat. Un dia passejant per la platja, va veure un nen que agafava aigua del mar i la posava en un forat fet a la sorra. El sant d’Hipona li va preguntar què feia, i davant la resposta del nen de que ‘intento posar tota l‘aigua del mar en aquest forat’, li va dir que això era impossible… El nen aleshores li va dir: “doncs més impossible és que intentis concebre el misteri de la Santíssima Trinitat amb les limitades capacitats humanes que tenim.”

Sí, el misteri de la Trinitat ens supera pertot arreu!

Però la festa d’avui ens recorda una cosa: que Déu se’ns ha manifestat com a bondat (primera lectura d’avui, Ex 34,4b-6.8-9), i com a comunitat d’amor. 

Leonardo Boff en un preciós llibre que es diu: “La Santísima Trinidad es la mejor comunidad” ens recorda que en realitat el misteri de la Trinitat sí té a veure amb nosaltres, i molt.

Si Déu és el qui Estima, l’Estimat i l’Amor, si Déu és infinita tendresa, es fa germà nostre, i es manifesta com a fortalesa nostra, això ens afecta! 

Si Déu és comunitat d’amor, això ens afecta! Perquè ens recorda que si nosaltres som obra de les seves mans, ens ha deixat la seva empremta. I la seva empremta és la de la comunitat profunda en l’amor. La de la comunió d’uns amb els altres. 

La mateixa natura ens parla de sistema de múltiples relacions que constitueixen un tot. Potser si deixem de pensar en un Déu solitari i aïllat ens deixarem de considerar també com a éssers solitaris i aïllats de la resta de les creatures, i de les altres persones. 

Potser si comencem a veure que el mateix creador és comunitat d’amor, ens sentirem convidats a ser també més fraterns, i a veure com essencial el nostre treball de cura dels altres i de construcció d’una harmonia més gran en el nostre món. 

Sí, Déu-Trinitat és una gran notícia per a nosaltres, i ens convida a respondre sentint-nos constructors de comunitat humana i d’harmonia i cura de tota la creació. 

(Nota: el llibre de Boff podeu trobar aquí: https://mercaba.org/FICHAS/TRINIDAD/Boff/indice_boff_trinidad.htm )

Llorenç Puig