Els profetes d'aquí i d'allà

Editorial_201214

Aquesta tercera setmana d’Advent tindrem a les primeres lectures de les misses de cada dia diferents profetes que ens parlen de l’esperança d’Israel, esperança d’un Messies que anava prenent forma i que es concretaria en el naixement sorprenent de l’Infant Jesús. 

El primer dels profetes que intervindrà aquesta setmana és Balaam, un estranger, contractat pel rei de Moab en principi per maleir Israel. 

Mireu quin és el pla inicial del Rei de Moab i la seva proposta al profeta Balaam: 

“Mira, un poble ha sortit d'Egipte i ha cobert tot el país, i ara s'ha establert davant les meves fronteres. Et prego, doncs, que vinguis i em maleeixis aquest poble, perquè és més poderós que no pas jo. Potser així el podré derrotar i el foragitaré d'aquesta terra. Jo sé que el qui tu beneeixes queda beneït, i el qui tu maleeixes queda maleït.”

Doncs bé, el relat ens mostra que aquest profeta estranger i en principi ‘enemic’... resulta que s’obre a l’acció de Déu en ell. 
És un veritable profeta que es deixa portar per l’Esperit de Déu, encara que en principi no coneix aquest Déu ni aquest Esperit que el mou.

Ens podem preguntar si nosaltres també estem atents als missatges, a les veritats que ens arriben també a través de persones que diem ‘no creients’, però que potser ens poden dir coses molt profundes perquè el Senyor es fa present i parla al profund de les persones que obren el seu cor… 

Aquest Nadal, potser podem aprendre com el Senyor és ampli, generós, es dona de maneres diverses i creatives a tots i totes, no sap d’exclusivitats sinó d’estimació per a tothom, per a tota la humanitat…

Podem recordar aquests dies també el salm que apareix a la litúrgia ben sovint, que ens recorda:

“El cel parla de la glòria de Déu,
l'estelada anuncia l'obra de les seves mans.
Els dies, l'un a l'altre, es transmeten el missatge,
l'una a l'altra se'l revelen les nits.
Silenciosament, sense paraules,
sense que ningú els sentí la veu,
la seva crida s'escampa a tota la terra,
escolten el seu llenguatge fins als límits del món.”

Aquest Nadal, el podré viure amb l’amplitud del que sap que l’Infant que neix ens fa a tots, a totes, a tota la humanitat germans i germanes en Ell?


Llorenç Puig, sj